8ος χρόνος, ημέρα 2436η
Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022

Έτσι νίκησα την εφορία και μείωσα τον ΕΝΦΙΑ

Έτσι νίκησα την εφορία και μείωσα τον ΕΝΦΙΑ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το να τα βάλει κάποιος φορολογούμενος με το ελληνικό κράτος είναι πολύ δύσκολο. Είναι μία μάχη άνιση στις περισσότερες περιπτώσεις που δυστυχώς χάνεις πολλά χρήματα, χρόνο, ενώ είναι και ψυχοφθόρα διαδικασία. Είτε προσπαθείς να επενδύσεις τα χρήματα σου στη χώρα, είτε να αμφισβητήσεις πράξεις της εφορίας, αυτό που καταφέρνεις είναι να διαπιστώσεις ότι ξαφνικά τα μαλλιά σου έχουν γκριζάρει.

Ωστόσο, όσοι τολμούν βρίσκουν το δίκιο τους. Βέβαια, για να φθάσει κάποιος να αμφισβητήσει πράξεις της εφορίας πρέπει πρώτα να περάσει από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών (υποχρεωτική διαδικασία) και αφού αυτή αποφανθεί αρνητικά να προσφύγεις στη δικαιοσύνη. Έτσι έπραξε φορολογούμενη που αποφάσισε να αμφισβητήσει τον ΕΝΦΙΑ και αφού προηγουμένως η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών είχε αποφανθεί εναντίον της υποστηρίζοντας ότι ορθά έπραξε η εφορία και τις καταλόγισε τόσο υψηλούς φόρους.

Η φορολογούμενη δεν το έβαλε κάτω και προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Και στις 25 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστή η πρώτη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που δικαιώνει φορολογούμενη η οποία είχε προσφύγει κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, «κουρεύοντας» κατά το ήμισυ τη φορολογητέα αξία των ακινήτων της σε σχέση με την αντικειμενική και κατ' επέκταση τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ Η υπόθεση είχε εκδικαστεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 15 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούσε τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Την προσφυγή είχε καταθέσει ο δικηγόρος Αθηνών Χρήστος Κλειώσης, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που έχουν οι φορολογούμενοι να αμφισβητήσουν την φορολογητέα αξία των ακινήτων τους όπως έχει προσδιοριστεί με βάση το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Η δυνατότητα αυτή επιβεβαιώθηκε από παλιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είχε κρίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι συνταγματικός δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, να αμφισβητήσουν την εκτίμηση της αξίας της περιουσίας τους με βάση τις αντικειμενικές τιμές και να ζητήσουν από το δικαστήριο να προσδιορίσει την αξία της.

Η προσφεύγουσα κατόρθωσε να αποδείξει στο δικαστήριο ότι η ακίνητη περιουσία της φορολογήθηκε επί πλασματικών αξιών που απέχουν από τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Συγκεκριμένα, ενώ η αντικειμενική αξία των ακινήτων της ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες ποσό των 1.126.000 ευρώ, το δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή της και καθόρισε την αγοραία τους αξία στο ποσό των 510.000 ευρώ. Δηλαδή, η αξία των ακινήτων μειώθηκε κατά 55% περίπου. Και αυτή είναι η πραγματική αξία σήμερα των ακινήτων που κατέχει η φορολογούμενη.

Σε μία αγορά που έχει διαλυθεί συνεπεία της υπερφορολόγησης και κατ' επέκταση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Αναγκάζονται να ξεπουλούν έναντι πινακίου φακής τις ιδιοκτησίες που απέκτησαν με κόπο για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, τα ταμεία και γενικότερα να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα. Και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από το 2015 μέχρι και σήμερα η κατανάλωση περιορίζεται καθώς τα νοικοκυριά δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα όχι να σπαταλούν τα χρήματα τους, αλλά να γεμίζουν τα καλάθια τους. Κάτι που διαπίστωσε και η Στατιστική Αρχή, παρά το γεγονός ότι όλοι οι φορείς της αγοράς έκανα λόγω για δραματική πτώση του τζίρου.

Όπως όλα δείχνουν η απόφαση της φορολογούμενης θα ανοίξει το δρόμο σε νέες ανάλογες προσφυγές από πολίτες που κρίνουν ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εμπορική αξία.