ESM: «Πράσινο φως» για τα 644 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

ESM: «Πράσινο φως» για τα 644 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για την τρίτη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έδωσε και επισήμως το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM, εγκρίνοντας την μεταβίβαση 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που είχαν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (SMP/ANFA).

Επιπλέον ενέκρινε την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η αξία της μείωσης ανέρχεται σε 103,64 εκατομμύρια ευρώ. 

«Κατά την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, που επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2020, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση των κεφαλαίων που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις.

Η Ελλάδα, όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, έχει πληγεί δυσμενώς από την πανδημία Covid-19. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα με μια αποφασιστική και αποτελεσματική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Και συνέχισε: «Θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να τις εντείνει σε τομείς όπως οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό είναι απαραίτητο για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση του μακροπρόθεσμου οικονομικού δυναμικού της χώρας».