7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Έρχονται τα... ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης - Σε επίπεδο ρεκόρ τα ταμειακά διαθέσιμα

Έρχονται τα... ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης - Σε επίπεδο ρεκόρ τα ταμειακά διαθέσιμα
Shutterstock

Προσμονή μερικών 24ωρων και η στιγμή της πρώτης εκταμίευσης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει πραγματικότητα. Το ποσό των 4 δις. ευρώ βρίσκονται στον …προθάλαμο. Οι γραφειοκρατικές διευθετήσεις Αθήνα-Βρυξελλών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ο αρχικός στόχος ήταν να εκταμιευτούν τα κονδύλια μέχρι αύριο ωστόσο είναι πιθανές οι μικροκαθυστερήσεις που θα φέρουν το «πακέτο» της προκαταβολής στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Άλλωστε, άδειες δεν δίνονται μόνο στην Ελλάδα. Ή την Παρασκευή ή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, μικρή η διαφορά. Το σημαντικό είναι ότι στο ταμείο της χώρας θα βρεθούν περισσότερα από 37-38 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε αποταμιευμένο στο β’ εξάμηνο του 2019 δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Παρά τις εκταμιεύσεις πόρων μαμούθ που έγιναν μέσα στην πανδημία –και οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 41 δις. ευρώ από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ποτέ δεν έπεσαν κάτω από τα 29 δις. ευρώ καθώς το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ εκμεταλλεύτηκε τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά προκειμένου να διατηρήσει «πυρομαχικά». Με την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δις. ευρώ, δίνεται τώρα η δυνατότητα να ανακτηθούν τα υψηλότερα επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων που καταγράφηκαν μέσα στο β’ εξάμηνο του 2019 αλλά και επιταχυνθούν οι επενδύσεις με στόχο ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παρά το «γεμάτο ταμείο», οι έξοδοι στις αγορές –στοχευμένες αυτή τη φορά- δεν θα σταματήσουν ενώ οι επόμενες κινήσεις προγραμματίζονται για το φθινόπωρο. Στόχος αυτή τη φορά θα είναι να εκμεταλλευτεί η χώρα τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να είναι αρνητικές για τις μικρές διάρκειες (τριών και πέντε ετών) ή μικρότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας για τις μεγαλύτερες διάρκειας των 10, 15 και 20 ετών.

Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, από το φθινόπωρο το βάρος θα πέσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συνδεθεί με την εκταμίευση της πρώτης δόσης η οποία προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος του 2021 για να φέρει επιπλέον 3,5 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Ξεχωρίζουν οι φορολογικές διατάξεις (τα κίνητρα συγχώνευσης επιχειρήσεων, τα κίνητρα πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών, η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας), η αναδιάρθρωση ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα φέρει την ενεργοποίηση του φόρου υγειονομικής ταφής ο οποίος θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για όσους δεν ανακυκλώνουν.