«Ενίσχυση της παρουσίας στην Ελλάδα με εξαγορές και νέα project»
Jasper Energy στο Liberal Markets

«Ενίσχυση της παρουσίας στην Ελλάδα με εξαγορές και νέα project»

Η φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης, το σταθερό πολιτικό σκηνικό και τα κίνητρα που δίνονται σε επιχειρήσεις να επενδύσουν στον ανερχόμενο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον πολυεθνικών εταιρειών για την ελληνική αγορά ενέργειας. Κάτι που η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει.

Από την είσοδο της Blue Elephant Energy στην ελληνική αγορά μέσω της εξαγοράς του σταθμού 7MW στον Κόσσο, κοντά στην Ξάνθη και του σταθμού 38MW στα Μεγάλα Καλύβια, κοντά στα Τρίκαλα, έως τη συνεργασία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds, την  παρουσία της Juwi στο mega-φωτοβολταϊκό στη Δ. Μακεδονία, έως τη συνεργασία ΔΕΗ-RWE, η αγορά των ΑΠΕ συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρων ισχυρών πολυεθνικών παιχτών της αγοράς ενέργειας.

Το ενδιαφέρον όμως δεν περιορίζεται σε γερμανικές εταιρείες ενέργειας, αλλά εκτείνεται και σε αμερικανικούς κολοσσούς. Εταιρείες όπως η Quantum Energy, που αναπτύσσει σε συνεργασία με την Έντεκα ΑΕ ένα αιολικό πάρκο ισχύος 400 MW στη Μακεδονία, τα funds Amaresco και Fortress Capital ενδιαφέρονται ενεργά για την ελληνική αγορά προκειμένου να φέρουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επεκτείνεται και στις δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, σε τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα, μέσω φορέων όπως το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας στο Κολοράντο. 

Μία από τις αμερικανικές εταιρείες που σχεδιάζουν να επεκταθούν περαιτέρω στην ελληνική αγορά και να ενισχύσουν την παρουσία τους, είναι η πολυεθνική Jasper Energy. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού Robert C.Paladino στο Liberal Markets, «η ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη. Το σταθερό πολιτικό πλαίσιο και τα κίνητρα που δίνονται είναι σημαντικά, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι αγκυλώσεις. Έχουμε δει την ανάπτυξη που θα έρχονταν στην ελληνική αγορά, για αυτό και έχουμε τοποθετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια».

Τι αλλάζει όμως σήμερα, συγκριτικά με το παρελθόν; Ο ίδιος εξηγεί πως «η πράσινη μετάβαση και η προστασία του περιβάλλοντος είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Αυτό άλλωστε οδηγεί μεγάλες εταιρίες σε επενδύσεις στη χώρα σας»

Ο πολυεθνικός γίγαντας σχεδιάζει την ενίσχυση της παρουσίας του στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρει ο Robert C.Paladino, «η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα θα έρθει μέσω της συμμετοχής μας σε μεγάλα project, ενώ σκανάρουμε ευκαιρίες για εξαγορές. Επομένως, η ενεργή μας συμμετοχή σε νέα έργα και οι εξαγορές εταιρειών δείχνουν τον δρόμο για ανάπτυξη της εταιρείας στην ελληνική αγορά».

Η Jasper Energy «τρέχει» αρκετά projects στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει μεγάλα ποσά. Η πολυεθνική συμμετέχει σε σημαντικά projects στις ΗΠΑ και ως σύμβουλος για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας σημειώνει πως «όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στις ΗΠΑ υπάρχουν αρρυθμίες στην αγορά, όπως οι τιμές που δίνουν οι διαχειριστές. Αρκετές από τις στρεβλώσεις της αγοράς είναι πανομοιότυπες στις δύο αγορές».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία διατηρεί ένα σημαντικό portfolio αδειών. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει άδειες που ξεπερνούν τα 1.000MW  στην αιολική ενέργεια, τα 200 MW στα φωτοβολταϊκά ενώ τα επενδυτικά της σχέδια αφορούν σε περίπου 400 MW, με συνολική τωρινή ισχύ στη χώρα μας τα 200MW. Το αναπτυξιακό της σχέδιο για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το 2021 να είναι όπως φαίνεται έτος σημαντικών εξελίξεων, για την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας.