Ελληνικό Νηολόγιο Πλοίων: 19 στα 19 συν της ποιότητας

Ελληνικό Νηολόγιο Πλοίων: 19 στα 19 συν της ποιότητας

Του Γιώργου Σ. Σκορδίλη

Στην λίστα των πλέον ποιοτικών νηολογίων στον κόσμο βρίσκεται για άλλη μια χρονιά, η γαλανόλευκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα του Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS).

Συγκεκριμένα τα εμπορικά πλοία με Ελληνική σημαία παραμένουν σταθερά για άλλη μια χρονιά (2018) στην «πράσινη» ζώνη καθώς σε σειρά 19 παραμέτρων που θέτει το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, από κοινού με την Ένωση Ασιατών Εφοπλιστών (ASA), αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση Εφοπλιστικών Ενώσεων, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Συγκεκριμένα τα Ελληνικά εμπορικά πλοία, μεταξύ άλλων, βρίσκονται :

- Στην Λευκή Λίστα του Μνημονίου του Παρισίου (Paris MOU) βάσει τις οποίας όλα τα εμπορικά πλοία που καταπλέουν σε ευρωπαϊκούς λιμένες ελέγχονται διεξοδικά σε σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχουν να κάνουν με τους κύριους τομείς ασφαλείας.

- Δεν βρίσκονται σε καμιά Μαύρη Λίστα του ίδιου Μνημονίου.

- Βρίσκονται επίσης στην Λευκή Λίστα του αντίστοιχου Μνημονίου του Τόκιο (Tokyo MOU), όπως επίσης και σε καμιά μαύρη λίστα του.

- Δεν βρίσκονται στην Λίστα στόχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας (safety).

- Πληρούν όλες τις απαιτήσεις των Διεθνών Συνθηκών του ΙΜΟ για την εκπαίδευση, την ασφάλεια του πληρώματος και την ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος (MARPOL ANNEXES I,II,III,VI, LLC 66, STCW 78, ILO, CLC/FUND 92).

- Παρακολουθούνται όλα (τα πλοία) από διεθνείς αναγνωρισμένους νηογνώμονες πλοίων.

- Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων του Ελληνικού νηολογίου, είναι ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο ηλικίας του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

-Είναι στην Λευκή Λίστα της Διεθνούς Συνθήκης STCW '95 η οποία αφορά στα αναθεωρημένα πρωτόκολλα επάρκειας των ναυτικών που επανδρώνουν τα πλοία.

-Η Ελληνική σημαία βρίσκεται σταθερά στην πρώτη κατηγορία των ναυτιλιακών κρατών – μελών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), και

- Οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Νηολογίου μετέχουν ενεργά σε όλες τις Επιτροπές του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Μεταξύ των δώδεκα μεγαλύτερων ναυτιλιακών κρατών σημαίας, τα οποία ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας χωρητικότητας πλοίων, κανένα δεν έχει περισσότερους από έναν πιθανό αρνητικό δείκτη και εννέα από αυτά δεν έχουν καθόλου αρνητικούς δείκτες.

Όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ICS, Guy Platten, «σκοπός της δημοσιοποιήσεις των στοιχείων είναι να ενθαρρυνθούν οι πλοιοκτήτες να εξετάσουν τις επιδόσεις ενός κράτους σημαίας πριν το χρησιμοποιήσουν. Επίσης, πρόσθεσε, οι ίδιες αυτές αξιολογήσεις εκ των πραγμάτων ασκούν πιέσεις στις διοικήσεις των εθνικών νηολογίων να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.