Ελλάκτωρ: Αποσύρεται από το εξωτερικό – Eκτίναξη ζημιών στο εννεάμηνο

Ελλάκτωρ: Αποσύρεται από το εξωτερικό – Eκτίναξη ζημιών στο εννεάμηνο

Σημαντική διεύρυνση των ζημιών κατά 41% κατέγραψε η Ελλάκτωρ στο εννεάμηνο, στα 56,1 εκατ. ευρώ από 39,8 εκατ. ευρώ το 2020. Παράλληλα, όπως σημείωσε η διοίκηση της εισηγμένης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, η εταιρεία δρομολογεί την αποχώρησή της σταδιακά από τις αγορές της Μ. Βρετανίας, της Τσεχίας και της Χιλής, ενώ οριστικοποιούνται οι διαδικασίες απόσυρσης από τις αγορές της Αυστραλίας και της Βραζιλίας. H εταιρεία εξετάζει την απόρριψη των περιβαλλοντικών όρων για το project στα Άγραφα και αναμένεται να εξαντλήσει τα νομικά μέσα.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ υποστήριξε πως η μείωση στην λειτουργική κερδοφορία του εννεαμήνου οφείλεται στη σταδιακή αποδέσμευση από μη κερδοφόρες αγορές και δραστηριότητες, ενώ σημείωσε πως υπήρξε επιβάρυνση των αποτελεσμάτων εξαιτίας της αρνητικής έκβασης διαιτησίας στο Κατάρ.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο στα 637,7 εκατ. ευρώ, έναντι 667,1 εκατ. ευρώ το 2020. Το συγκρίσιμο περιθώριο EBITDA στο 9Μ 2021 αλλά και στο γ’ Τρίμηνο 2021 διαμορφώθηκε σε 20% έναντι 17% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ το περιθώριο EBITDA συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης των €26 εκατ. διαμορφώθηκε σε 15%.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, στο πλαίσιο της λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιοργάνωσης του Ομίλου, συνεχίζεται  ο περιορισμός των εξόδων λειτουργίας, ενώ  σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας «η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ 120,5 εκατ. ευρώ θωρακίζει τη κεφαλαιακή δομή και ενισχύει τη ρευστότητα της εταιρείας».  Τέλος, ιδιαίτερη έκταση της τηλεδιάσκεψης δόθηκε στους δείκτες ESG και στην…πράσινη μετάβαση, ενώ δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Κατά τη διάρκεια εννεαμήνου του ’21, οι κύριοι τομείς δραστηριότητας του Ομίλου, παρουσίασαν υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και λειτουργικής κερδοφορίας, παρά τις προκλήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στον κλάδο Κατασκευής, ο κύκλος εργασιών του Γ΄ τριμήνου ’21 κινήθηκε υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του ’20 (+9%), ενώ παρατηρήθηκε κάμψη στην λειτουργική κερδοφορία του εννεαμήνου, ως αποτέλεσμα της σταδιακής αποδέσμευσης από μη κερδοφόρες αγορές και δραστηριότητες, ενώ επιπρόσθετα υπήρξε επιβάρυνση των αποτελεσμάτων συνεπεία της αρνητικής έκβασης διαιτησίας για έργο στο Κατάρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων πέρασε σε κερδοφορία στο Γ’ Τρίμηνο ’21 (+€8 εκατ.) μετά από 6 τρίμηνα αρνητικών αποτελεσμάτων« σχολίασε ο Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Ο ίδιος προσέθεσε:

«Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε €125 εκατ. παρουσιάζοντας άνοδο 12%, συγκρινόμενα με το 9Μ του ’20. Στο πλαίσιο της λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιοργάνωσης του Ομίλου, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και ορατά αποτελέσματα ο περιορισμός των εξόδων λειτουργίας, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους €120,5 εκατ., θωρακίζει την κεφαλαιακή δομή και ενισχύει τη ρευστότητα, θέτοντας τις βάσεις για κερδοφόρο ανάπτυξη στο σύνολο των δραστηριοτήτων»

Οι επιδόσεις ανά κλάδο δραστηριότητας: