ΕΕ: Η Ιταλία πρέπει να εγκαταλείψει την ονομασία Alitalia στην νέα εταιρεία

ΕΕ: Η Ιταλία πρέπει να εγκαταλείψει την ονομασία Alitalia στην νέα εταιρεία

Η Ιταλία θα πρέπει να εγκαταλείψει την 75χρονη ονομασία Alitalia αν θέλει να λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχέδια επανεκκίνησης του αερομεταφορέα, σύμφωνα με επιστολή που δημοσίευσε το περιοδικό L’ Espresso.

Η ζημιογόνος Alitalia έχει υπομείνει 11 χρόνια ταραχώδους ιδιωτικής διαχείρισης και τρεις αποτυχημένες προσπάθειες αναδιάρθρωσης, και η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί τώρα την κρατικοποίησή της προκειμένου να κάνει μια νέα αρχή αφού η κρίση της πανδημίας έδωσε τέλος στα σχέδια πώλησής της.

«Η ονομασία Alitalia δεν θα πρέπει να διατηρηθεί από τη νέα εταιρεία, καθώς πρόκειται για εμβληματική ένδειξη συνέχειας» αναφέρει στην επιστολή της η ΕΕ.

Με την επιστολή, που έχει ημερομηνία 8 Ιανουαρίου, η Κομισιόν ζητά επίσης από τη Ρώμη να διενεργήσει «ανοιχτό, διαφανή, άνευ διακρίσεων και όρων διαγωνισμό» για την πώληση των στοιχείων ενεργητικού της Alitalia, απορρίπτοντας την ιδέα να πουλήσει ο παλιός αερομεταφορέας τα περιουσιακά του στοιχεία στη νέα εταιρεία με ιδιωτική διαπραγμάτευση.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τις ιταλικές αρχές σχετικά με το ζήτημα και δεν μπορεί να υπάρξει σχόλιο γύρω από συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ΕΕ μπορεί να σταματήσει την τονωτική ένεση 3 δισ. ευρώ που σκοπεύει να χορηγήσει η ιταλική κυβέρνηση στη νέα εταιρεία, ανατρέποντας τα σχέδια της Ρώμης για την αεροπορική εταιρεία.

«Η νέα εταιρεία δεν θα πρέπει να διατηρήσει τον συνδυασμό των δραστηριοτήτων αερομεταφορέα, υπηρεσιών εδάφους και συντήρησης», αναφέρεται στην επιστολή, όπου οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προτείνουν οι υπηρεσίες εδάφους και συντήρησης να πουληθούν ξεχωριστά σε τρίτους.

Μία θυγατρική της παλιάς Alitalia, που απασχολεί πάνω από 11.000 άτομα συνολικά, είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την κυβέρνηση, καθώς θα σήμαινε πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας εκτός του κλάδου των αερομεταφορών.

Δεν υπήρξε σχόλιο από την ιταλική κυβέρνηση.