Ναγκόρνο Καραμπάχ: Δεν κράτησε η εκεχειρία - Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται

Δεν κράτησε η εκεχειρία - Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται

Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την εκεχειρία στο  Ναγκόρνο Καραμπαχ βομβαρδίζοντας τη νύχτα την πρωτεύουσα της περιοχής Στεπανακέρτ. Η Αρμενια αντιστοίχως απάντησε με βομβαρδισμό της πόλης Γκάνια. Αναφέρονται θύματα και στις δύο πλευρές.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που έπληξαν την πόλη Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε σήμερα η αζερινή διπλωματία κατηγορώντας τις αρμενικές δυνάμεις, παρά την ανθρωπιστική εκεχειρία που υποτίθεται πως βρίσκεται σε ισχύ στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Νέα πυραυλική επίθεση από τις αρμενικές δυνάμεις σε κατοικημένη ζώνη στην Γκάντζα, τη δεύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, επτά νεκροί και 33 τραυματίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter και δημοσιοποίησε φωτογραφίες από καταστροφές.

Το υπουργείο Άμυνας της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ διέψευσε στη συνέχεια πως βομβάρδισε την Γκάντζα. «Είναι απόλυτο ψέμα», δήλωσε και διαβεβαίωσε πως «σέβεται τη συμφωνία ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός» ενώ κατηγόρησε την αζερινή πλευρά ότι έπληξε «το Στεπανακέρτ, το Χαντρούτ, το Μαρτούνι και άλλες κατοικημένες ζώνες».

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, έγινε στόχος πληγμάτων στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται εκεί και έκαναν λόγο για τρία έως τέσσερα κύματα βομβαρδισμών ακολουθούμενα από περίπου 10 εκρήξεις.

Να σημειωθεί πως η εκεχειρία για να επιτραπεί η ανταλλαγή των σορών στρατιωτών και αιχμαλώτων τέθηκε σε ισχύ χθες, Σάββατο, το μεσημέρι (11:00 ώρα Ελλάδας), όμως τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται έκτοτε ότι δεν την τηρούν. 

 Aξίζει να επισημανθεί πως η Ελλάδα καλωσόρισε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν, ενώ η Τουρκία απο τη πλευρά της επισήμανε ότι «η κατάπαυση του πυρός που κηρύχθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και σωμάτων, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια διαρκή λύση». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ