Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, 17:57

-A +A

Δεν είναι ικανοποιημένος ο P. Moscovici από τις δημοσιονομικές προσπάθειες του Βελγίου

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, 17:57
-A +A

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών και ειδικότερα του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις Επιτρόπου Pierre Moscovici βρίσκεται πλέον το Βέλγιο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις βελγικές δημοσιονομικές προσπάθειες και διαμηνύει ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο για την κυβέρνηση «να περάσει τις εξετάσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά  διαπιστώνει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir το Βέλγιο εξακολουθεί να διατρέχει κινδύνους οι οποίοι απορρέουν από τα εξής τρία προβλήματα που εξακολουθούν να το ταλανίζουν: 1. Δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα του υπέρογκου δημοσίου χρέους, 2. το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος για φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 3%, ενώ και 3. οι προσπάθειες της χώρας να διορθώσει τις «διαρθρωτικές» δημοσιονομικές της ανισορροπίες κρίνονται ως μάλλον ανεπαρκείς.

Από την άλλη ωστόσο οι υφιστάμενες διαφωνίες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για το περιεχόμενο των δημοσιονομικών μέτρων και η συνακόλουθη καθυστέρηση  στην ψήφισή τους καθιστούν αδύνατο να τηρηθεί η δέσμευση περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μέχρι το 2018, την οποία έχει αναλάβει η βελγική κυβέρνηση απέναντι στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ «αγεφύρωτο» χαρακτηρίζει σήμερα η εφημερίδα De Standaard το χάσμα μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά. Η μη σύγκληση χτες του Κυβερνητικού Συμβουλίου δεν αποτελεί κατά την εφημερίδα «καλό σημάδι» γιατί υποδηλώνει αδυναμία συνεννόησης. Από την πλευρά της πάντως η εφημερίδα De Morgen εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Μισέλ κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να αποφορτίσει τις εντάσεις παραπέμποντας στις καλένδες τα μέτρα και αναβάλλοντας προς το παρόν τις σχετικές αποφάσεις καθώς προσανατολίζεται τελικά να υποβάλει στην Επιτροπή ένα «ήπιο» προσχέδιο προϋπολογισμού που όμως είναι πιθανό να προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ατολμία του «να θέσει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα