ΔΕΗ, ΟΤΕ, Eurobank, Εθνική, Cenergy και ElvalHalcor στήριξαν το ΧΑ

ΔΕΗ, ΟΤΕ, Eurobank, Εθνική, Cenergy και ElvalHalcor στήριξαν το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Ανοδικά για 3η διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας τη στήριξη τόσο των βιομηχανικών μετοχών όσο και των τραπεζών, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 641,48 μονάδες με άνοδο 0,62%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 1,34%, με τις απώλειες το 7μηνο του 2020 στο -30%. 

Για ακόμη μια φορά ο Γενικός Δείκτης κράτησε το κομβικό όριο των 630 μονάδων έχοντας χαμηλό ημέρας στις 634,90 μονάδες (-0,42%), ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 645,86 μονάδες (+1,30%), χωρίς όμως να έχει δυνάμεις για κάτι καλύτερο. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.549,77 μονάδες με άνοδο 0,37%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 336,36 μονάδες με άνοδο 1,36% και συνολική διακύμανση 3,24%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 37,19 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων εβδομάδων, ενώ σε επίπεδο πενθημέρου, οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 45,6 εκατ. ευρώ. 

Η εικόνα της αγοράς βελτιώθηκε από τις 12:15 μ.μ. με τη συνδρομή των μετοχών της πραγματικής οικονομίας και του ευρύτερου κλάδου της βιομηχανίας, όπως έγινε και στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ξεχώρισαν μετοχές όπως ΔΕΗ +6,19%, ΟΤΕ +2,20%, Eurobank +2,06%, Εθνική +2,01%, Τέρνα Ενεργειακή +1,15%, Ελλάκτωρ +1,02%, Σαράντης +1,75%, Aegean Airlines +1,37%, ενώ ράλι +9,57% και +3,81% είχαν οι Cenergy Holdings και ElvalHalcor αντίστοιχα, αμφότερες θυγατρικές του ομίλου Viohalco. 

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, έκλεισε στα 3,88 ευρώ με όγκο 1,47 εκατ. τεμάχια, ενώ σύμφωνα με σημερινό σχόλιο του διευθύνοντα συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, η μετοχή έχει ίσως το καλύτερο γράφημα στον FTSE 25, με πρώτη αντίσταση τα 3,79 ευρώ (τη διέσπασε) και επόμενη στα 3,96 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 3,64 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την Τέρνα Ενεργειακή το κλείσιμο στα 10,60 ευρώ είναι νέα υψηλά 13 ετών (στα 11 ευρώ η τιμή εισαγωγής στις 12 Νοεμβρίου 2007), όμως ουσιαστικά είναι νέα ιστορικά υψηλά, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πολλαπλές κεφαλαιακές διανομές. 

Παράλληλα, η άνοδος των μετοχών του ομίλου Viohalco ασφαλώς συνδέεται με τις εξελίξεις στη βιομηχανία και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση της φορολογίας στον κλάδο, αλλά και στις νέες δουλειές που αναλαμβάνει ο όμιλος διεθνώς. Η ElvalHalcor εγκαινίασε την Τετάρτη επένδυση παγκόσμιου βεληνεκούς στα Οινόφυτα, δημιουργώντας το πλέον σύγχρονο εργοστάσιο έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη! Η μετοχή, μετά το +10,14% χθες και το +4,38% την Τετάρτη, έκλεισε με άνοδο 3,81% σήμερα στα 1,3080 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 490 εκατ. ευρώ. 

Στην ευρύτερη αγορά κάποια κινητικότητα έδειξαν μετοχές όπως Ίλυδα, Entersoft, Ιντερτέκ, Κορδέλλου, Εβροφάρμα, ΑΝΕΚ, Briq Properties και Κλουκίνας Λάππας, ενώ υποχώρησαν τίτλοι όπως Intralot, CNL Capital. Κέκροπας, Ελγέκα, Έλτον κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 35 που υποχώρησαν. 

Όλο το ενδιαφέρον στη Σύνοδο Κορυφής 

Σήμερα και αύριο όλο το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που είναι η πρώτη που γίνεται με φυσική παρουσία εν μέσω Covid-19 εποχής, με τους ευρωπαίους ηγέτες να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα με στόχο να ξεπεραστούν οι πολλαπλές ενστάσεις και να επέλθει συμφωνία. 

Την ώρα που ο εφιάλτης του κορονοϊού έχει επιστρέψει για τα καλά με την πανδημία θα καταγράφει θλιβερά ρεκόρ σε ολοένα και περισσότερες χώρες, ανοίγοντας εκ νέου το ενδεχόμενο για δραστικά μέτρα και νέα lockdown, η Ευρώπη καλείται να βρει λύση αναφορικά με το πολλά υποσχόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, που όταν ανακοινώθηκε πριν περίπου ενάμιση μήνα, έδωσε ισχυρή ώθηση σε όλες τις αγορές. 

Οι ηγέτες καλούνται να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, τα πρόσωπα διοίκησης του Ταμείου και φυσικά τους όρους (οικονομικές μεταρρυθμίσεις) που θα συνοδεύουν τις παροχές στήριξης από την Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, ο Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 586.754 ανθρώπους παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ περισσότερα από 13.660.780 κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας. 

Διεθνές πλήγμα σε τουρισμό και μια σειρά κυρίαρχων κλάδων 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού είναι σχεδόν κατεστραμμένη, κλάδοι όπως αερομεταφορές, αυτοκινητοβιομηχανία, εστίαση, διασκέδαση, φιλοξενία και μεταφορές βιώνουν πρωτόγνωρη κρίση που πιθανότατα θα αλλάξει νόρμες και σταθερές δεκαετιών, ενώ η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το αύριο, λόγω και της αύξησης της ανεργίας, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία. 

Εντός αυτών των συνθηκών, οι αγορές προσπαθούν να διαβλέψουν τις εξελίξεις και να «ζυγίσουν» τα δεδομένα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να παραμένει εδώ και πολλές εβδομάδες εντός του στενού εύρους διακύμανσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων. 

Θυμίζουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους το Χ.Α. είχε απώλειες 31% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, καταγράφοντας τη 2η χειρότερη επίδοση στον κόσμο μετά το χρηματιστήριο της Κολομβίας, καθώς δεν ακολούθησε ούτε κατά το ήμισυ την αντίδραση των διεθνών αγορών από τα χαμηλά του Μάρτη. 

Το Χ.Α. εξακολουθεί να βρίσκεται πλέον των 300 μονάδων χαμηλότερα από τα υψηλά των 949 μονάδων της 24ης Ιανουαρίου 2020, ήτοι περίπου 30%, όταν οι διεθνείς δείκτες πρόσφατα πλησίασαν πολύ περισσότερο τα ρεκόρ τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2019 το Χ.Α. με την άνοδο 50% είχε πρωτεύσει παγκοσμίως στις αποδόσεις, ενώ λόγω και της ρηχότητας, έδειξε ευάλωτο στο «χτύπημα» του κορονοϊού. 

Άλλωστε, η καταστροφή του τουριστικού προϊόντος επιφέρει τεράστιο πλήγμα σε οικονομίες όπως η ελληνική, που δυστυχώς είχε δομηθεί πάνω στην άνθιση της βιομηχανίας της φιλοξενίας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει δεκάδες άλλες «αγορές» και κλάδους. 

Ξενοδοχεία, μεταφορές, εστίαση, διασκέδαση, λιανικό εμπόριο, ήτοι κλάδοι – κυρίαρχοι της ελληνικής οικονομίας (μόνο στην ευρύτερη εστίαση απασχολούνται περί τους 700.000 εργαζόμενοι), έχουν δεχτεί ιστορικά μεγάλο πλήγμα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επικείμενη κλιμάκωση της ανεργίας, αποτέλεσμα των λουκέτων που νομοτελειακά θα έρθουν. 

Εύλογα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει απωλέσει το όποιο momentum απέκτησε στην αντίδραση Απριλίου και Μαΐου, καθώς τα μαντάτα από την πορεία του τουρισμού δεν είναι καλά.