Capital Economics: Μεγαλώνει ο κίνδυνος να ξεσπάσει κρίση στην Τουρκία

Capital Economics: Μεγαλώνει ο κίνδυνος να ξεσπάσει κρίση στην Τουρκία

Στο επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο θα υποχωρήσει η τουρκική λίρα έως το τέλος του 2020, ωστόσο στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις ΗΠΑ, το τουρκικό νόμισμα απειλείται με πολύ πιο απότομη πτώση, σύμφωνα με εκτιμά σε σημερινή της ανάλυση η Capital Economics.

«Εκτιμούμε πλέον ότι η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει στο επίπεδο των 8 λιρών/δολάριο έως το τέλος του έτους και στις 9,25 λίρες/δολάριο στο τέλος του 2021, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 7,50 λίρες/δολάριο το 2020 και 8,25 λίρες/δολάριο το 2021».

Ο οίκος υπενθυμίζει ότι έχει προειδοποιήσει πως οι πιθανότητες μιας νέας νομισματικής κρίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ παραμένει ο κίνδυνος να δούμε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα την τουρκική λίρα να υποχωρεί πολύ περισσότερο. Σε αυτό το σενάριο η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να αποσοβήσει τον κίνδυνο. Σημειώνει δε, ότι τον περασμένο Μάιο, η χρηματοδότηση από το Κατάρ απέτρεψε την τελευταία στιγμή την κρίση.

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα κρίση στην Τουρκία είναι η συμπεριφορά της Ε.Ε. Αν η Ευρώπη κινηθεί γρήγορα και επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία, όπως για παράδειγμα την αποπομπή της Τουρκίας από την τελωνειακή ένωση, h η χώρα θα υποστεί σοβαρή ζημιά, υπογραμμίζει η Capital Economics. Μία ακόμη απειλή είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ειδικότερα στην περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει στο θέμα των ρωσικών αμυντικών συστημάτων.