Βρετανία-Ιαπωνία: Η πρώτη μετα-Brexit μεγάλη εμπορική συμφωνία

Βρετανία-Ιαπωνία: Η πρώτη μετα-Brexit μεγάλη εμπορική συμφωνία

Η Βρετανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν επισήμως εμπορική συμφωνία σήμερα, σηματοδοτώντας την πρώτη σημαντική εμπορική συμφωνία της Βρετανίας μετά το Brexit, ενώ προσπαθεί ακόμη να καταλήξει σε συμφωνία με τον στενότερο εμπορικό της εταίρο, την ΕΕ.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο και έχει επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών με χώρες σε όλο τον κόσμο καθώς η μεταβατική περίοδος για την ολική αποχώρηση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

«Είναι εξαιρετικά ταιριαστό να υποδεχόμαστε την αυγή μιας νέας εποχής ελεύθερου εμπορίου στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» δήλωσε η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λιζ Τρας, μετά την τελετή υπογραφής στο Τόκιο. «Πρόκειται για την πρώτη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφουμε από τότε που η Μεγάλη Βρετανία έγινε και πάλι ανεξάρτητο εμπορικό έθνος».

Η Τρας και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι είχαν καταλήξει σε μία ευρεία συμφωνία τον Σεπτέμβριο, ενώ χρειάστηκαν λιγότεροι από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, όπως τόνισε ο Μοτέγκι.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας το 99% των βρετανικών εξαγωγών προς την Ιαπωνία δεν θα πραγματοποιείται χωρίς δασμούς, κάτι που σημαίνει ότι το εμπόριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 15,2 δις. λίρες μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με το 2018.

Με τη συμφωνία αυτή επίσης η Βρετανία αίρει τους δασμούς στα ιαπωνικά αυτοκίνητα σταδιακά, για να φτάσει σε μηδενικούς δασμούς το 2026, όπως ακριβώς και στην εμπορική συμφωνία Ιαπωνίας-ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας χαιρέτισε επίσης το ενδιαφέρον της Βρετανίας να ενταχθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CPTPP και δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη.

Η Ιαπωνία είναι ήδη μέλος της CPTPP, στην οποία συμμετέχουν ακόμη ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Χιλή, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.