BofA: Αγοράστε ομόλογα ελληνικών τραπεζών-Αλλάζει το τοπίο

BofA: Αγοράστε ομόλογα ελληνικών τραπεζών-Αλλάζει το τοπίο

Η ταχύτατη μείωση των κόκκινων δανείων και η σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ αλλάζει το τοπίο για τις ελληνικές τράπεζες και κάνει την Bank of America Merrill Lynch να δίνει θετική σύσταση για την αγορά τίτλων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς. Ο οίκος βλέπει αξία στους senior τίτλους που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες καθώς και σε επιλεγμένους τίτλους Tier 2 και λιγότερη αξία στους τίτλους AT1.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA, η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 5,1% φέτος και οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2022, επίτευγμα που χαρακτηρίζει σημαντικό, δεδομένης της πολύ χαμηλής βάσης από την οποία ξεκίνησαν.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναφέρουν ότι προτιμούν τους senior τίτλους της Εθνικής Τράπεζας 2,75% και της Eurobank 2% και 2,25% και γι’ αυτό το λόγο δίνουν σύσταση «overweight». Την ίδια σύσταση δίνει και για τον τίτλο Tier2 της Τράπεζα Πειραιώς 5,5%, αλλά δεν έχει πειστεί ακόμη για το AT1 της τράπεζας.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες, με εξαίρεση την Εθνική, προχώρησαν σε εταιρικό μετασχηματισμό μέσω «hive-down» για να μην ενεργοποιηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος στην περίπτωση που εμφάνιζαν ζημιές, με αποτέλεσμα να υποστούν dilution οι μέτοχοι μέσω της αύξησης του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου. Η ΕΤΕ το κατάφερε λόγω των σημαντικών κερδών από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου το 2020 και της καλύτερης κάλυψης επισφαλειών.

Τονίζεται επίσης ότι μέσω της υλοποίησης του Ηρακλή, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια από περίπου 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017 σε σχεδόν 31 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2021. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα είναι πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2022, προσθέτει η BofA.