Bloomberg για Ελληνικό: Παράδειγμα για το τι μπορεί να είναι η σύγχρονη Ελλάδα

Bloomberg για Ελληνικό: Παράδειγμα για το τι μπορεί να είναι η σύγχρονη Ελλάδα

Με ένα εκτενές άρθρο στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι το Ελληνικό είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της χώρας, ένα έργο που έχει σχεδιαστεί ως παράδειγμα για το τι μπορεί να είναι η σύγχρονη Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για παραθαλάσσιες οικίες κοντά σε μια μεγάλη πόλη και πριν ακόμη αρχίσει η κατασκευή τους, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για τους υποψήφιους αγοραστές.

Και αυτό γιατί η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη ώστε όλα τα διαμερίσματα στον πύργο των 45 ορόφων, καθώς και οι 27 διαθέσιμες παραθαλάσσιες βίλες θα πουληθούν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, αν όχι νωρίτερα, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο. 

Στη συνέχεια του άρθρου επισημαίνεται ότι εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ σε προκαταβολές, με τιμές που ξεκινούν από 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι τιμές αναμένεται να φθάσουν τα 14.000 ευρώ έως το 2025, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι οι υψηλότερες στην Ελλάδα και συγκρίσιμες με αυτές στη Νέα Υόρκη, τη Σαγκάη και τη Γενεύη.

«Πρόκειται για κάτι τεράστιο, καθώς μιλάμε για αξία κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ» μόλις παραδοθεί το ακίνητο, σύμφωνα με δηλώσεις του Οδυσσέα Αθανασίου τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
 
Το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι οι πρώτες πωλήσεις αποτελούν καλό σημάδι για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Ελλάδας. Απλωμένο σε μια περιοχή τριπλάσια σε μέγεθος του Μονακό, η ανάπλαση του παροπλισμένου αεροδρομίου θα μπορούσε να προσθέσει έως και 2,2% στην οικονομία της Ελλάδας και 80.000 θέσεις εργασίας έως το 2025, αναφέρει το άρθρο.

Το έργο - τώρα επίσημα γνωστό ως The Ellinikon - είναι μια πολύ απαραίτητη ώθηση για την Ελλάδα. Το αεροδρόμιο έκλεισε το 2001 και έκτοτε η έκταση - που πωλήθηκε στη Lamda - παρέμενε ανεκμετάλλευτη. Πέρα από την πολιτική διαμάχη, το έργο «παραμελήθηκε» λόγω της οικονομικής κρίσης, προσθέτει το Bloomberg.

«Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από επενδυτική σκοπιά, από τουριστική άποψη και την αντίληψη για τη χώρα θα είναι τεράστιο», δηλώνει ο Οδυσσέας Αθανασίου.

Το The Ellinikon είναι το επίκεντρο μιας τεράστιας παράκτιας ανάπλασης, με κυριότερα σημεία τα εξής:

  • Επένδυση: 8 δισεκατομμύρια ευρώ
  • Έκταση: 6,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα
  • Βασικά χαρακτηριστικά: 10.000 νέες πολυτελείς κατοικίες, το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ευρώπης, καζίνο, ιδιωτική μαρίνα, 1 χιλιόμετρο δημόσιας παραλίας, 50 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και μονοπάτια πεζοπορίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, το έργο έχει σχεδιαστεί ως παράδειγμα για το τι μπορεί να είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Η περιοχή θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμους πόρους ενώ αισθητήρες θα ρυθμίζουν τα πάντα, από το φωτισμό έως τη συλλογή απορριμμάτων. Το Ελληνικό θα είναι μια από τις πρώτες έξυπνες, πράσινες κοινότητες του κόσμου που χτίστηκαν από το μηδέν, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου.

Στη συνέχεια το Bloomberg αναφέρεται στα σχέδια της Lamda για αρχική δημόσια προσφορά του επιχειρηματικού κλάδου mall τον οποίο διαθέτει, εντός το 2022. Η συναλλαγή αναμένεται να αποφέρει ρευστότητα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου, προσθέτοντας ότι η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει σταδιακά τη συμμετοχή της στα εμπορικά κέντρα σε λιγότερο από 45% από 88 % τώρα.

Δύο νέα εμπορικά κέντρα έχουν προγραμματιστεί ως μέρος της ανάπλασης του αεροδρομίου και αυτά θα μπορούσαν επίσης να πωληθούν στη μονάδα εμπορικών κέντρων, δήλωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg. 

Ενισχυμένη από το έργο, η Lamda στοχεύει να τριπλασιάσει την αξία της έως το 2025, σύμφωνα με τον Ο. Αθανασίου, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, συμπληρώνοντας ότι η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά 12% φέτος, με την αποτίμησή της να φτάνει στο 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας, το άρθρο σημειώνει ότι στην περιοχή θα κατασκευαστεί επιχειρηματικό πάρκο αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες εταιρείες.

«Η Ελλάδα θα καταστεί προορισμός παγκόσμιας κλάσης», δήλωσε Οδυσσέας Αθανασίου.