Bloomberg: «Βουνό» οι κίνδυνοι για την Ελλάδα το 2019

Bloomberg: «Βουνό» οι κίνδυνοι για την Ελλάδα το 2019

Στο σύνολο των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη χώρα μας το προσεχές έτος αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg καθώς, όπως τονίζει, μπορέι η Ελλάδα να «αναδύθηκε» από την οικονομική κρίσή, ωστόσο εξακολουθεί να έχει ένα «βουνό» να ανεβεί το 2019, εάν πρόκειται να ολοκληρώσει το comeback της σε μια σταθερή επιστροφή στις αγορές ομολόγων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει φέτος μέχρι και 7 δισ. ευρώ νέου χρέους, χρησιμοποιώντας μέρος του ταμειακού της αποθεματικού για να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έγκαιρα.

Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αγορές με βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα ομόλογα μέχρι και αυτό τον μήνα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο. Αυτό θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Παρ΄όλο που η εξωτερική αγορά συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα - όπως έπραξε και πέρυσι, όταν η «μόλυνση» από την Ιταλία συνέβαλε στην αποτροπή της πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων - η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις κύριους εγχώριους κινδύνους κατά το πρώτο έτος από την έξοδο από τη διάσωση.

1. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Η ανάκαμψη της Ελλάδας από τον δημοσιονομικό «κάδο» σε μια χώρα που δημοσιεύει σταθερά πλεονάσματα του προϋπολογισμού ήταν ο βασικός παράγοντας που την άφησε να ξεφύγει από τα δεσμά της διάσωσης. 

Αυτό απειλείται τώρα από ένα ακτιβιστικό νομικό σύστημα, με το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που έχουν θεσπιστεί το 2013.

Αν οι δικαστές αποφασίσουν ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να επιστραφούν, το «χτύπημα» στα οικονομικά του κράτους θα μπορούσε να ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ ή το 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Θα υπάρξει ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος στον προϋπολογισμό ύψους έως και 4 δισ. ευρώ, ανέφεραν.

Εκτός από τον αυτό, οι πολιτικοί δίνουν και πάλι μεγάλες υποσχέσεις ενόψει των εκλογών. Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ένα επεκτατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 25.000 νέες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει υποσχεθεί μια φιλόδοξη ατζέντα περικοπής των φόρων.

2. Κατεστραμμένες Τράπεζες

Αν και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας πλησιάζει, καθώς το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1% το τρίτο τρίμηνο, η χώρα εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια καταστροφική ύφεση. Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς στη μελλοντική ανάπτυξη είναι η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πίστωση στην πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση εργάζεται σε ένα μοντέλο ιταλικού τύπου για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία ανήλθαν στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται αυτό το μήνα να ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τις αρχές κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, ότι δεν υπάρχει έλλειψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του προβλήματος, τονίζει το Bloomberg. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει το δικό της σχέδιο, το οποίο πρέπει ακόμα να εγκριθεί από την κυβέρνηση και θα μπορούσε να τρέξει παράλληλα με αυτό του υπουργείου Οικονομικών.

Πρέπει να σημειωθεί, όμως ότι οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν κοντά σε χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα αποτρέψουν την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.

3. Εκλογές

Οι εκλογές της Ελλάδας, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν το αργότερο τον Οκτώβριο, δεν απειλούν μόνο τα οικονομικά της κυβέρνησης.

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος «μπαμπούλας» που να τρομάζει τους επενδυτές στην αντιπολίτευση, όπως συνέβαινε το 2015 με το ΣΥΡΙΖΑ, μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο σημαίνει ότι ένα αβέβαιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες, στις οποίες το κόμμα που θα έρθει πρώτο θα έχει 50 επιπλέον έδρες στη Βουλή των 300 μελών.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα έχει αρκετές θέσεις για να σχηματίσει πλειοψηφία ή εάν θα χρειαστεί να συγκεντρώσει συνασπισμό.