Ανησυχία στις αγορές μετά το χτύπημα στο Ριάντ

Ανησυχία στις αγορές μετά το χτύπημα στο Ριάντ

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

H Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως θα προβεί σε μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 50%, λόγω της επίθεσης με drones στις μονάδες της Aramco. Οι επιπτώσεις στην συνολική παγκόσμια παραγωγής θα είναι της τάξεως των 5 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Οι εγκαταστάσεις της Aramco στην Khurais παράγουν περίπου το 1% της συνολικής παγκόσμιας εξόρυξης και η μονάδα στο Abqaiq αποτελεί την μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου της εταιρίας, με δυνατότητες διύλισης και παραγωγής τελικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να καλύψουν μέχρι και το 7% της παγκόσμιας παραγωγής.

Πως περιμένουμε να αντιδράσουν οι αγορές; Οι αναλυτές θα πρέπει να συνεκτιμήσουν το ύψος των ζημιών, τις αποφάσεις της Aramco και της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και να προβάλουν τα μεγέθη της παραγωγής και της κατανάλωσης του μαύρου χρυσού σε βάθος χρόνου.

Είναι σίγουρο πως η Σαουδική Αραβία, έχει δώσει ένα μήνυμα που έχει προκαλέσει ανησυχία στον δυτικό κόσμο, διότι επιθυμεί να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά του Ιράν. Και αυτό, διότι τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν πως πίσω από τους Houthis κρύβεται το καθεστώς του Ιράν. Επομένως, μια αναταραχή της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου, θα βάραινε ιδιαίτερα προς την πλευρά της λήψης άμεσων μέτρων κατά του Ιράν. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Aramco μέσω της κυβέρνησης, ζήτησε διεθνή βοήθεια για την αποκατάσταση των καταστροφών και την επαναλειτουργία των μονάδων, δίνοντας στο πρόβλημα, διεθνή έκταση και επιθυμώντας την άμεση εμπλοκή και συμμετοχή των χωρών που καταναλώνουν ενέργεια.

Με καθαρά οικονομικούς όρους, οι αγορές αυτήν την στιγμή δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στον χώρο της προσφοράς πετρελαίου. Ανησυχούν περισσότερο, για την μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, που είναι αποτέλεσμα της πτώσης της διεθνούς βιομηχανικής παραγωγής. Η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί, μαζί με τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και της επιβολής των πάσης φύσης δασμών και εργαλείων προστατευτισμού, που υιοθετούνται διεθνώς. Επομένως η πτώση της ζήτησης είναι αυτή που φοβίζει την αγορά.

Όμως με καθαρά γεωπολιτικούς όρους, τα πράγματα περιπλέκονται. Η χθεσινή επίθεση έρχεται να προστεθεί στα γεγονότα στο Κόλπο του Ομάν και των προκλήσεων των Ιρανικών φρουρών της επανάστασης απέναντι στους εμπορικούς στόλους που συμμετέχουν στην μεταφορά πετρελαίου. Οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ, έχουν επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στην παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν και στην ιρανική οικονομία. Ο φόβος για μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή μεγεθύνεται. Βεβαίως, το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή ή υποστήριξη στο χθεσινό κτύπημα.

Με δυο λόγια η δική μας εκτίμηση είναι, πως οποιαδήποτε αναταραχή υπάρξει στις τιμές του μαύρου χρυσού, περισσότερο θα οφείλεται στους φόβους ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, παρά στην προσωρινή μείωση της παραγωγής πετρελαίου.