8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Αμείωτη... κινητικότητα για τις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων

Αμείωτη... κινητικότητα για τις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων

«Καύσιμη ύλη» για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων αναζητούν οι εταιρείες που επενδύουν στο ελληνικό real estate σε μία συγκυρία κατά την οποία η ζήτηση ενισχύεται συνεχώς και οι αποδόσεις βελτιώνονται.

Έτσι, η Prodea Investments, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 2,1 δισ. ευρώ, με την εισηγμένη να αξιολογεί την πώληση ορισμένων εκ των ακινήτων της με στόχο την άντληση ρευστότητας, έχοντας διαθέσει, έναντι 18,7 εκατ. ευρώ, δύο ακίνητα το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εισηγμένη εξετάζει την υλοποίηση private placement με στόχο και την ενίσχυση της διασποράς της μετοχής, αλλά οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφότου σταθμιστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές. Πέραν αυτού, η Prodea βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες σχετικά με την παροχή πρόσθετων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την Prodea, η διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων που παρατηρείται στην αγορά, σε συνδυασμό με την μείωση των επιτοκίων και τις συγκριτικά υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρει η ελληνική αγορά ακινήτων έχει οδηγήσει σε συμπίεση των αποδόσεων των prime ακινήτων και ειδικότερα περισσότερο εκείνων που έχουν φερέγγυους μισθωτές. Διαπιστώνει ακόμη έλλειψη κατάλληλου επενδυτικού προϊόντος με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα γραφεία, καταγράφεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης και ιδιαίτερα για κτίρια υψηλών προδιαγραφών - βιοκλιματικά, συμπαρασύροντας παράλληλα την αγορά γραφείων γενικότερα.

Ομόλογο σχεδιάζει, ενδεχομένως μέχρι το τέλος της χρονιάς, να εκδώσει η Premia Properties που εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσθέτοντας συνεχώς νέα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξία του ομολόγου θα ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει στο 1 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας, την αξία του χαρτοφυλακίου της.

Κύκλοι της εταιρίας αναφέρουν ότι η Premia επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει νωρίτερα και αναφέρουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι η αξία του χαρτοφυλακίου της ανήλθε στα 171,5 εκατ. ευρώ τέλη πρώτου εξαμήνου, όταν είχε θέσει τον πήχη για ακίνητα 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Το τελευταίο «χτύπημα» της Premia αφορά την αγορά προς 10,2 εκατ. ευρώ, μέσω συμφωνίας-πλαισίου με την Dimand, κτιρίου διαμερισμάτων στον Πειραιά που ενοικιάζεται στους εργαζομένους της Teleperformance. Σημειωτέον ότι η τελευταία έχει τα γραφεία της στις πρώην εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Πειραιά που η Dimand έχει μεταμορφώσει σε υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων.

«Φρέσκα» κεφάλαια αναμένεται να αντλήσει και η Noval Property που διαθέτει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ μένει να φανεί πότε θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία έχει στο pipeline την ανάπτυξη κτιρίου γραφείων στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι που απέκτησε μαζί με την Brook Lane προς 28,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αρκετές μη εισηγμένες εταιρίες προχωρούν σε άντληση ρευστότητας-χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα σε δανεισμό- για τη χρηματοδότηση των projects τους. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Ten Brinke και άλλες μικρότερες εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων.