Άκαρπη και η νέα τηλεδιάσκεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Άκαρπη και η νέα τηλεδιάσκεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η νέα πολύωρη τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α'' κατοικίας.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με στόχο το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου (σ.σ. θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Απριλίου).

Από πλευράς κυβέρνησης στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο γγ Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Σημειώνεται πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς φορείς περιστρέφεται γύρω από το νομικό καθεστώς που θα περιβάλλει τους «κόκκινους δανειολήπτες», ιδιαίτερα αυτούς που έχουν ήδη ενταχθεί στις πρόνοιες του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να ζητούν το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, και όχι στα 130.000 ευρώ, και τα περιουσιακά κριτήρια να περιοριστούν σημαντικά και να μειωθούν για τις καταθέσεις του οφειλέτη στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η Αθήνα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει «μια νομοθετική γέφυρα» μεταξύ των δύο καθεστώτων, δηλαδή του «ολιστικού» νόμου Κατσέλη, όπου εκκρεμούν 170.000 υποθέσεις, και του νέου επιμέρους καθεστώτος για την πρώτη κατοικία, με προοπτική να γίνει νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο. 

Ωστόσο, η ΕΚΤ θέλει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη να μην ξεπερνά το 200% της οφειλής, ενώ απαιτεί να υπάρξει ασφαλιστική δικλίδα και για το ύψος των καταθέσεων. Επιπλέον, η ΕΚΤ θέλει να υπάρξει αλλαγή στην κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο στο νέο πλαίσιο δεν θα μπορεί να υπαχθεί κανείς δανειολήπτης που το δάνειό του «κοκκίνισε» μετά την 1η Ιανουαρίου 2019. 

Φωτογραφία AP

Διαβάστε ακόμη:

- Στα... αζήτητα ο νόμος Φλαμπουράρη - Προστασία πρώτης κατοικίας για λίγους