Αφρική: Φόβοι για ανθρωπιστική κρίση με εκατομμύρια νεκρούς

Αφρική: Φόβοι για ανθρωπιστική κρίση με εκατομμύρια νεκρούς

Την άποψη ότι η Αφρική η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση μπορεί να αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή λόγω του κορονοϊου εξέφρασε στην εφημερίδα Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Γκάνας, Κεν Οφόρι-Άτα.

Ο Οφόρι-Άτα, ο οποίος είναι πρόεδρος της Αναπτυξιακής Επιτροπής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, σημείωσε ότι οι δύο οργανισμοί ανέλαβαν άμεσα δράση, αλλά θα πρέπει να κάνουν περισσότερα. Πρέπει να παράσχουν στις κυβερνήσεις ρευστότητα καθώς και χρήματα για την καταπολέμηση του κορονοϊού και ελάφρυνση χρέους, τόνισε, λέγοντας ότι η πανδημία μπορεί να συνθλίψει τα συστήματα υγείας.

Ο Οφόρι-Άτα υποστήριξε ότι η πανδημία μπορεί να αποτελέσει και έναν οικονομικό όλεθρο, διαγράφοντας το 5 με 10% του ΑΕΠ της Αφρικής.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως η προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού μέσω μέτρων καραντίνας σε μια ήπειρο όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι κάτω των 30 και ζουν στο μεροκάματο μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. 

Τον περασμένο μήνα, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε ότι η πανδημία μπορεί να σκοτώσει 10 εκατομμύρια Αφρικανούς.

Για τον λόγο αυτό,.θα αξιοποιήσει κεφάλαια του Bill and Melinda Gates Foundation ύψους 10 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με στόχο την προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας στην Αφρική.

Συγκεκριμένα, τα χρήματα θα διατεθούν σε ερευνητικό κέντρο της Αφρικής που ασχολείται με την πρόληψη και έλεγχο ασθενειών (Africa Centers for Disease Control and Prevention).

Την ίδια ώρα, ο Τζον Ενκεγκασόνγκ, επικεφαλής του εν λόγω Κέντρου δήλωσε ότι οι Αφρικανοί ηγέτες πρόκειται να ζητήσουν από τους πιο πλούσιους εταίρους τους να τους προσφέρουν εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες.