Fed: Tέσσερις παρεμβάσεις σε πέντε μέρες

Fed: Tέσσερις παρεμβάσεις σε πέντε μέρες

Της Μαίρης Βενέτη

Η ανάγκη βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που εμφανίσθηκε την περασμένη εβδομάδα στην μεγαλύτερη διατραπεζική αγορά κεφαλαίων του πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ, αποδόθηκε ως επί το πλείστον σε συγκυριακούς λόγους.

Ο κυριότερος από αυτούς, έγκειται στο γεγονός ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις -που αποτελούν και τους μεγάλους παρόχους μετρητών στις συναλλαγές repos- αποσύρουν αυτές τις ημέρες δισεκατομμύρια δολάρια από ταμεία βραχυπρόθεσμου δανεισμού, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων.

Το γεγονός όμως ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Fed, Ζερόμ Πάουελ, ανακοίνωσε δημοπρασίες repos με διάρκεια 14 ημερών και "ανοικτή" καθημερινή παρέμβαση για όσο χρειασθεί μέχρι τις 10 Οκτώβρη, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει.

Μήπως η συγκυριακή ανάγκη ρευστότητας δεν ήταν τελικά και τόσο... «συγκυριακή»;

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Fed να μελετά την υιοθέτηση των εργαλείων repos σε μόνιμη βάση.
Κάποια από αυτά ενστερνίζονται μάλιστα το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να συνοδευτεί και με την εξαγγελία ενός νέου QE, εξέλιξη διόλου απίθανη όπως ήδη έχει αφήσει να εννοηθεί ο Ζερόμ Πάουελ.

Προφανώς οι οικονομικές συνθήκες και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν προοιωνίζονται ρόδινες, γι'αυτό και η FED αρχίζει να λαμβάνει μέτρα με υφή «μόνιμου» χαρακτήρα.

Η διαπίστωση αυτή γίνεται ακόμα πιο δύσπεπτη, αν λάβει κανείς υπόψιν τις πληροφορίες ότι στη συγκεκριμένη αγορά υπάρχει βεβαιωμένη πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξης του 1,3 τρισ. δολαρίων.

Μήπως η εκτίναξη του επιτοκίου -repo rate- για βραχυπρόθεσμο δανεισμό –overnight- υποδηλώνει ότι στη διατραπεζική δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των συμμετεχόντων;

Η πίστη όμως είναι το Α και το Ω στον χρηματοοικονομικό κόσμο, έτσι δεν είναι;


*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.