Οι παρεμβάσεις της FED που πυροδότησαν σενάρια καταστροφής

Οι παρεμβάσεις της FED που πυροδότησαν σενάρια καταστροφής

Της Μαίρης Βενέτη

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε προχθές η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο από αγορές και αναλυτές.

Η στήλη δεν θα εστιάσει στο ότι η Fed εμφανίστηκε διχασμένη στο ερώτημα για το αν η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περισσότερη νομισματική χαλάρωση για να αντιμετωπίσει τις εμπορικές εντάσεις, ή εάν θα χρειαστεί να επεκτείνει τον ισολογισμό της για να αποτρέψει περαιτέρω διαταραχές στις χρηματαγορές.

Δεν θα εστιάσουμε καν στην δυσαρέσκεια του Προέδρου Τραμπ που πιέζει σαφέστατα για επιθετικότερες κινήσεις.

Θα εστιάσουμε στο γεγονός ότι η Fed μείωσε και το επιτόκιο το οποίο καταβάλει στις τράπεζες που καταθέτουν σε αυτή τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους κατά 30 μονάδες βάσης, σε μία ακόμη προσπάθεια να οδηγήσει χαμηλότερα το overnight repo rate, μετά από τρεις δημοπρασίες που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεδομένης της άκρατης κινδυνολογίας που έχουν δημιουργήσει οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις της Fed, καθώς η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα δεν είχε χρησιμοποιήσει τις δημοπρασίες repos από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ας δούμε τι έχει στην πραγματικότητα συμβεί σε απλά ελληνικά.

Το επιτόκιο -repo rate- για βραχυπρόθεσμο δανεισμό –overnight- αυξήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο 10%, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ.

Αυτό αποτέλεσε σημάδι ότι η έλλειψη ρευστότητας έχει πλήξει την αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα παρέπεμψε και το γεγονός πως το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed αυξήθηκε την Τρίτη στο 2,3%, από 2,25% τη Δευτέρα και από 2,14% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τι έγινε λοιπόν;

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού προκλήθηκε από το γεγονός ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις -που αποτελούν και τους μεγάλους παρόχους μετρητών στις συναλλαγές repos- αποσύρουν αυτές τις ημέρες δισεκατομμύρια δολάρια από ταμεία βραχυπρόθεσμου δανεισμού, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων.

Από την άλλη, οι τράπεζες που είναι συνήθως ενεργές στην αγορά repos, τη δεδομένη χρονική στιγμή διέθεσαν λιγότερα μετρητά απ'ότι συνήθως, εξαιτίας της μείωσης των πλεονασματικών αποθεματικών τους τα τελευταία χρόνια.
(σ.σ:Υπενθυμίζουμε ότι η Fed συρρικνώνει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της τα τελευταία χρόνια, ήτοι δεν αγοράζει νέους τίτλους όταν ωριμάζουν, ουσιαστικά λοιπόν αφαιρεί χρήμα από το χρηματοοικονομικό σύστημα).

Ακριβώς για τους λόγους που περιγράψαμε πιο πάνω, εκτινάχτηκε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο και ανάγκασε την FED σε τρεις διαδοχικές παρεμβάσεις.

Διενεργήθηκαν λοιπόν τρεις αντίστροφες συναλλαγές (repurchasing operation) repos ύψους 53 δισ. δολ. το πρωί της Τρίτης, 75 δισ. δολ. την Τετάρτη και άλλα 75 δισ. δολάρια χθες Πέμπτη, με στόχο της Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει προσωρινά ομόλογα και άλλους τίτλους υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης από dealers, προκειμένου να διοχετεύσει ρευστότητα στο σύστημα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.