H μεταποίηση, ο Τραμπ και η ροή του χρήματος στις αγορές

H μεταποίηση, ο Τραμπ και η ροή του χρήματος στις αγορές

Της Μαίρης Βενέτη

Η εβδομάδα ξεκίνησε με διακυμάνσεις μεν αλλά με ψυχραιμία δε, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ακόμα προσπαθούν να επιτύχουν την πρώτη φάση του εμπορικού ντιλ, με τους επενδυτές να αναμένουν ότι θα αποφύγουμε έστω και στο «παραπέντε» την επιβολή επιπλέον αμερικανικών δασμών 15% σε κινεζικά προϊόντα από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά. 

Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να ξεκίνησε μάχιμα την εβδομάδα, ανακοινώνοντας μέσω Twitter ότι επαναφέρει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγονται από Βραζιλία και Αργεντινή, σαν αντίποινα για το γεγονός ότι και οι δυο οικονομίες είναι σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του νομίσματός τους, κάτι που δεν είναι καλό όμως για τον Αμερικανό αγρότη.

Φυσικά δεν παρέλειψε να «τραβήξει και το αυτί» της FED, απαιτώντας πιο χαμηλά επιτόκια και περισσότερη χαλάρωση, έναντι να μη δυσκολεύονται οι βιοτέχνες και οι αγρότες στην εξαγωγή των προϊόντων τους εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου.

Στο άκουσμα της είδησης, οι αγορές έχασαν το θετικό πρόσημο, ενώ το νόμισμα της Βραζιλίας, υποχώρησε κατά 0,5% .
Πτώση και για το χρηματιστήριο της Βραζιλίας, το οποίο όμως ας μην ξεχνάμε ότι από την ορκομωσία του Jair Bolsonaro στην προεδρία της χώρας και μετά, βλέπει το ένα υψηλό μετά το άλλο, με απόδοση λίγο κάτω από το 20% .

Όμως, ποιά άλλα χρηματιστήρια- πλην των αμερικανικών- είναι κοντά στο σημείο να μας δώσουν νέα ιστορικά υψηλά παρά τη χτεσινή ταλαιπωρία;

Εκτός της Ελβετίας που κινείται σε βίους παράλληλους με την αγορά των ΗΠΑ φιγουράροντας κάθε τρεις και λίγο σε νέα ιστορικά υψηλά, ήρθε επιτέλους και η ώρα για τον γερμανικό δείκτη Dax, τον γαλλικό Cac και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να προσεγγίσουν καίρια σημεία στο διάγραμμα τους.

Ο Dax είναι μόλις ένα 4% περίπου κάτω από την κορυφή των 13596 μονάδων που μας είχε δώσει τον Ιανουάριο του 2018, υπέρβαση των οποίων θα τον φέρει στο κλαμπ των αγορών με νέα ιστορικά υψηλά.

Ομοίως και τον Stoxx 600,που απέχει μόλις ένα 3,2% από τα υψηλά του Απριλίου του 2015, ενώ ο γαλλικός δείκτης Cac έχει λίγο περισσότερη «δουλίτσα» για να γράψει νέα ιστορικά υψηλά, καθώς απέχει 6% από τα υψηλά του Ιουνίου του 2007.

Ομοίως και η Μεγάλη Βρετανία με τον βασικό δείκτη να απέχει 8% από τα υψηλά του 2018.

Δεν είναι όμως όλες οι ευρωπαϊκές αγορές στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς αρκετές απέχουν κατά πολύ από τα ιστορικά υψηλά τους, τα οποία εδόθησαν για την πλειοψηφία αυτών, το 2007.

Για παράδειγμα ιταλικός δείκτης FTSEMIB απέχει μεν ένα 7,5-8% από τα υψηλά των 24544 μονάδων του 2018 αλλά απέχει κατά 93% από τα ιστορικά του υψηλά του 2007.

Λίγο καλύτερος ο ισπανικός δείκτης IBEX, o οποίος μπορεί να φλερτάρει τον εβδομαδιαίο 200αρη που βρίσκεται 200 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, εντούτοις απέχει 73% από τα υψηλά του 2007.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαδρομή για την Πορτογαλία, με τον δείκτη PSI20 να απέχει 167% από τα υψηλά του 2007, αλλά και 9% από τα υψηλά του 2018. Τουλάχιστον το διάγραμμα έχει ένα ενδιαφέρον, καθώς η πορτογαλλική αγορά «χτίζει» εδώ και πέντε εβδομάδες βάση γύρω από τον εβδομαδιαίο 200αρη.

Μια βάση που ήδη αποπεράτωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει αφήσει πίσω του τις 715 μονάδες και πλέον διαπραγματεύεται πέριξ των 900 μονάδων, πρωταγωνιστής στις ετήσιες απόδοσεις των διεθνών αγορών, μιας και έχει άνοδο της τάξης του 45% από την αρχή της χρονιάς.

Μπορεί να απέχουμε βέβαια δραματικά από τα ιστορικά μας υψηλά –που εδόθησαν το 2000- εντούτοις οφείλουμε να σημειώσουμε ότι αυτό δεν ισχύει για όλες τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα ασιατικά επίσης χρηματιστήρια έχουν στην πλειοψηφία τους αξιόλογη διαδρομή έναντι να επιχειρήσουν νέα ιστορικά υψηλά, πλην του ΝIKKEI που απέχει από τα υψηλά του το 2018 μόλις ένα 3,7-4%.

Ο δείκτης Hang Seng πρέπει να καλύψει ένα 26,6% για τα ιστορικά του υψηλά, ενώ η Σανγκάη έχει μια διαδρομή +113% για τα ιστορικά υψηλά του 2007 και ένα 15% από τα πρόσφατα υψηλά του 2018, με κομβικό σημείο στο εβδομαδιαίο διάγραμμα την κατάκτηση των 3037 μονάδων.

Αν και η στήλη δεν αποκλείει να έχουμε μια γενικότερη κλιμάκωση της διάθεσης του Αμερικανού Προέδρου στην σκακιέρα των δασμών, τα macro στοιχεία φαίνεται να δίνουν τον τελευταίο μήνα ένα «χεράκι» βοηθείας στις αγορές.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, συρρικνώθηκε μεν για δέκατο συνεχόμενο μήνα, έδωσε δε κάποια ψήγματα ελπίδας ότι τα χειρότερα μπορεί και να πέρασαν. 

Ο τελικός δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων –που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση- από τον Φεβρουάριο. 

Ωστόσο, τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες, υψηλότερα από τις 45,9 μονάδες του Οκτωβρίου και ανώτερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για 46,6 μονάδες. Η κατηγορία που μετράει την παραγωγή ενισχύθηκε στις 47,4 μονάδες από 46,6.

Θετικές ενδείξεις είχαμε και από τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας.
Ο δείκτης ΡΜΙ των ιδιωτικών εταιρειών Caixin Media και Markit ενισχύθηκε στις 51,8 μονάδες από 51,7 τον Οκτώβριο.

Ενισχυμένη τον Νοέμβριο ήταν και μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ με τον σχετικό δείκτη PMI της Markit να σκαρφαλώνει σε υψηλό επτά μηνών, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 52,6 μονάδες το Νοέμβριο από 51,3 μονάδες τον Οκτώβριο, στην υψηλότερη μέτρηση από τον περασμένο Απρίλιο. Παράλληλα, η τελική μέτρηση ξεπέρασε την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 52,2 μονάδες.

Βέβαια, αν θέλουμε η ελπίδα για αποφυγή της ύφεσης να γίνει βεβαιότητα.
θα πρέπει εφεξής να δούμε μια σταθερή ανάκαμψη και μάλιστα εφ'όλης της ύλης των δεικτών της μεταποίησης.

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το πόσο σύντομα θα έχουμε την λήξη των εμπορικών πολέμων, αλλά και από την άμεση άρση της πλειοψηφίας των δασμών που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους 21 μήνες.

Ακόμα όμως και αν υπογραφτεί σύντομα η φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, το μεγάλο διακύβευμα είναι στην τρίτη φάση των συνομιλιών, μιας και εκεί θα ανοίξει το μείζον θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μέχρι τότε, μπορούμε να απολαύσουμε τις αποδόσεις που προέρχονται κυρίως από το μαγικό χέρι των Κεντρικών Τραπεζών, με τις κεραίες όμως πάντοτε σηκωμένες και τα αντανακλαστικά μας σε εγρήγορση, ειδικά στην περίπτωση που χαθεί η έστω μικρή βελτίωση που σημείωσε διεθνώς η μεταποίηση.

 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.