H Standard & Poor's αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

H Standard & Poor's αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Στην πιστοληπτική αναβάθμιση της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank από Β- σε Β προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor''s, ενώ αναθεωρεί θετικά και τις προοπτικές της αξιολόγησης B- της Τράπεζας Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης Standard ανακοίνωσε η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτιωμένη οικονομία και το μικρότερο ρίσκο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο οίκος συμπεριλαμβάνει στην ανάλυσή του και τις μακροοικονομικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας τονίζοντας πως μετά τα προγράμματα στήριξης, τα θεμελιώδη της οικονομίας βελτιώνονται, η αγορά ακινήτων πλέον έχει θετικές προοπτικές, το σχέδιο Ηρακλής θα επιταχύνει τη θεραπεία των ισολογισμών των τραπεζών και το ευρύτερο περιβάλλον θα λειτουργήσει θετικά στα αποτελέσματά τους.

«Θεωρούμε ότι η τρέχουσα ανάκαμψη στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα ενισχύεται, κάτι που βλέπουμε να επιδρά θετικά στο χρηματοπιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών. Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη περίπου 2,5% κατα μέσο όρο κάθε χρόνο ως το 2022, σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα δυναμώνει και οι καλές εξαγωγικές επιδόσεις θα συνεχίζονται», αναφέρει η S&P στην ανάλυση της αξιολόγησής της.

Το σκεπτικό της Standar & Poor''s

Στο σκεπτικό του Οίκου Αξιολόγησης για την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται πως «τα θεμελιώδη των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται μετά την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος του ESM. «Όσα capital controls παρέμεναν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποσύρθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς να εκδηλωθούν αρνητικές επιπτώσεις στις εγχώριες καταθέσεις», τονίζεται και γίνεται μνεία στην προσήλωση της τρέχουσας κυβέρνησης για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, η οποία «δρέπει καρπούς, όπως δείχνουν όλοι οι δείκτες».

«Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αναβαθμίσαμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από Β+ σε ΒΒ-. Οι θετικές προοπτικές σηματοδοτούν την πρόθεσή μας να την αναβαθμίσουμε εκ νέου τους επόμενους 12 μήνες αν η κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Η Standard and Poor's κάνει αναφορά και στην αγορά ακινήτων τονίζοντας πως «οι εγχώριες τιμές ακινήτων ανακάμπτουν. «Οικιστικά και εμπορικά ακίνητα είδαν τις τιμές τους να αυξάνουν ισχυρά από τότε (ειδικά το πρώτο μισό του 2019) αν και άνισα ανά τη χώρα – υπάρχουν μεγάλες διαφορές ακόμα και στην ίδια πόλη», αναφέρεται. 

Παράλληλα, «ο ρυθμός ανάκαμψης των τιμών οικιστικών και εμπορικών ακινήτων σημαίνει πολλά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι οποίες πρέπει να καθαρίσουν περίπου 75 δισ. ευρώ ΜΕΑ» τονίζει η S&P''s. «Πιστεύουμε ότι η βελτίωση της κτηματαγοράς θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια σε εξασφαλισμένες πωλήσεις χρέους σε εγχώριους και ξένους αγοραστές. Περίπου 20 εξ' αυτών έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενδιαφέρονται για τέτοιες αγορές καθώς οι πιθανότητες ανάκαμψης αυξάνονται».

Για τις τράπεζες η S&P αναφέρει ότι αυτές οι θετικές τάσεις τις βοήθησαν να επιταχύνουν τα σχέδια καθαρισμού των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) το τελευταίο 12μηνο. Η S&P εκτιμά πως αν οι τρέχουσες συνθήκες συνεχιστούν το ποσοστό των ΜΕΑ θα υποχωρήσει κάτω του 35% το 2020 και κάτω από 25% ένα χρόνο αργότερα.

Μείωση ρίσκου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Επιπλέον η S&P μειώνει το δείκτη ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 10 που είναι σήμερα στο 9. Είναι η πρώτη φορά που προχωράει σε αυτή την κίνηση από το 2011. Η τάση του ελληνικού ρίσκου έχει αρχίσει να μειώνεται τώρα ταχύτερα, σημειώνει ο Οίκος. Έτσι η κεντρική βαθμολογία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναβαθμίζεται από Β σε Β+ «προκειμένου να αντανακλά το γεγονός ότι η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη θα κάνει καλό στις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος.