Goldman Sachs: Τα τέσσερα σενάρια για το πετρέλαιο

Goldman Sachs: Τα τέσσερα σενάρια για το πετρέλαιο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου ακόμη και πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εφόσον υπάρξει διακοπή της παραγωγής σαουδαραβικού αργού 4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, για πάνω από τρεις μήνες, βλέπει στο ακραίο σενάριο η Goldman Sachs.

Σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από το χτύπημα στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, η αμερικανική εταιρεία παραθέτει τέσσερα σενάρια για τις τιμές του αργού, ανάλογα πάντα με την διάρκεια αποκατάστασης της ζημιάς. Σύμφωνα με αυτά:

  • Μια σύντομης διάρκειας διακοπή στην παραγωγή, της τάξης μιας εβδομάδας, θα επηρεαστούν κυρίως οι τιμές στα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαίου, αποτυπώνοντας το αυξημένο premium ρίσκου. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τιμές του αργού θα επηρεαστούν μεταξύ 3 και 5 δολαρίων το βαρέλι.
  • Εφόσον η έλλειψη παραγωγής διαρκέσει μεταξύ 2 και 6 εβδομάδων, εκτός από τις επιπτώσεις στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, θα υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες και σε άλλα συμβόλαια, επομένως οι τιμές θα αυξηθούν μεταξύ 5 και 14δολαρίων το βαρέλι.
  • Στο σενάριο, όπου η βλάβη αργήσει να αποκατασταθεί, και η διακοπή της παραγωγής διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες, τότε θα υπάρξει ένα ράλι της τιμής πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα ενεργοποιήσει την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, όπως προανήγγειλε ότι θα κάνει, εφόσον χρειαστεί, ο πρόεδρος Τραμπ, προκειμένου να ισορροπήσουν η προσφορά και οι τιμές.
  • Τέλος, στο ακραίο σενάριο όπου η διακοπή της παραγωγής, της τάξης των 4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, διαρκέσει πάνω από 3 μήνες, τότε θα δούμε τιμές σίγουρα πάνω από τα 75 δολάρια, πυροδοτώντας αύξηση της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, εφόσον δεν υπάρξουν νέες διαταραχές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τότε η όποια αύξηση του premium ρίσκου στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαίου, θα οδηγήσει σε αύξηση παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και σε διάθεση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων, κάτι που θα περιορίσει την αρχική άνοδο των τιμών. Το ίδιο περίοου συνέβη και πέρυσι, όταν οι τιμές του αργού εκτοξεύτηκαν αρχικά λόγω των κυρώσεων στο Ιράν, αλλά εν συνεχεία υποχώρησαν έπειτα από τις πιέσεις που άσκησε η μεγάλη προσφορά από σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Πρώτο θύμα οι τιμές της βενζίνης

Στα της ελληνικής αγοράς, στελέχη της πετρελαικής αγοράς, θεωρούν βέβαιη μια αύξηση στις τιμές λιανικής των καυσίμων. Εκτιμούν ότι η τιμή της αμόλυδης βενζίνης θα ενσωματώσει μια μέση αύξηση 8% του αργού. Δεδομένου ότι το platts της βενζίνης χθες ήταν στα 585 δολ/ τόνος, μια αύξηση 8% μεταφράζεται σε 46,8 δολάρια, δηλαδή σε 39 ευρώ / κυβικό. Αρα η τιμή λιανικής αντί για 1,589 ευρώ (Παρασκευή), θα αυξηθεί στα 1,627 ευρώ. Σε πρώτη φάση μιλάμε για μια αύξηση 2,5%, που ανάλογα με την πορεία στην τιμή του πετρελαίου, μπορεί να μεγαλώσει.

Τα πάντα από εκεί και πέρα, δηλαδή μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στα μεταφορικά των επιχειρήσων, το ισοζύγιο, τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, θα εξαρτηθούν από την διάρκεια αποκατάστασης της ζημιάς, και άρα είναι πρόωρο για μια τέτοια συζήτηση.