Κατ΄ αρχήν συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο

Κατ΄ αρχήν συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο

Θετικές εξελίξεις έλαβαν χώρα στο πεδίο των εμπορικών διαπραγματεύσεων Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών καθώς σύμφωνα με το δίκτυο CNBC ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μία «πολύ ουσιαστική αρχική συμφωνία με την Κίνα», ενώ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι επιπλέον δασμοί των ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ την ερχόμενη εβδομάδα, τελικά δε θα ισχύσουν.

Πιο αναλυτικά, το CNBC αναφέρει πως ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για κατ΄αρχήν συμφωνία με την κινεζική αντιπροσωπεία, με την δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων να ξεκινάει σχεδόν αμέσως, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Liu He.

«Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει σχεδόν αμέσως» μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρώτης φάσης που επιτεύχθηκε σήμερα, δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, παρουσία και του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι αρχικές παράμετροι της συμφωνίας θα περιλαμβάνουν την υποχώρηση της Κίνας στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ενώ οι ΗΠΑ θα μειώσουν το ύψος των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούσιν, ο οποίος ανέφερε πως οι επιπλέον δασμοί σε κινεζικά προϊόντα που ήταν προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα, τελικά θα αναβληθούν.

Νωρίτερα σήμερα, δεύτερη ημέρα των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Τραμπ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του εκτιμώντας ότι το κλίμα μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν «πιο θερμό» έπειτα από μήνες αδιεξόδου. «Ωραία πράγματα γίνονται στις διαπραγματεύσεις αυτές με την Κίνα» έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι το κλίμα έμοιαζε περισσότερο «με τον παλιό καλό καιρό», υπονοώντας πιθανόν πέρυσι την άνοιξη όταν οι δύο πλευρές έδειχναν έτοιμες να καταλήξουν σε συμφωνία προτού ο Τραμπ τορπιλίσει τις συνομιλίες, δηλώνοντας ότι η Κίνα είχε υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις της. «Όλοι θα ήθελαν να δουν κάτι σημαντικό να γίνεται», έγραψε ακόμη ο πρόεδρος Τραμπ, μερικές ώρες πριν συναντήσει προσωπικά τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο οποίος ηγείται της κινεζικής αντιπροσωπείας.

Ο Λίου Χε και ο αμερικανός ομόλογός του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από συνομιλίες σχεδόν τριών ωρών, τη δεύτερη συνεχή ημέρα στην έδρα των υπηρεσιών του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, του αμερικανού ειδικού εκπροσώπου για θέματα εμπορίου, ο οποίος οργανώνει τις διαπραγματεύσεις για την αμερικανική πλευρά.

Ο Μνούτσιν που ενημέρωσε τον πρόεδρο πριν από τη συνάντηση για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «παραγωγικές».

Ο πρόεδρος Τραμπ το επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα, μόνο δύο πρόσωπα μετράνε σε αυτό το θέμα, όπου οι φήμες πληθαίνουν και πληροφορίες δεν υπάρχουν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων: ο ίδιος και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζίνπινγκ.