Bloomberg: Η ΕΚΤ εξετάζει την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό

Bloomberg: Η ΕΚΤ εξετάζει την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό

Έντονη φημολογία για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της αλλαγής φρουράς στο τέλος Οκτωβρίου έχει προκαλέσει η αποτυχία ενίσχυσης του πληθωρισμού προς το επίπεδο-στόχο του «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, στελέχη της ΕΚΤ εξετάζουν την αναθεώρηση του στόχου, σε μία κίνηση που υποδεικνύει ότι τα μέτρα χαλάρωσης θα διατηρηθούν για πολύ καιρό ακόμη.

Στον απόηχο της είδησης οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσαν «βουτιά» προς νέα ιστορικά χαμηλά με το ελληνικό 10ετές στο 2,08%, το γερμανικό στο -0,31% και το ιταλικό στο 1,5% που είναι χαμηλό σχεδόν 3 ετών.

Η... ανεπίσημη εργασία των τεχνοκρατών της ΕΚΤ οι οποίοι εξετάζουν το κατά πόσο ο υφιστάμενος στόχος είναι κατάλληλος για την εποχή μετά την κρίση ενισχύει τις εκτιμήσεις ακόμη και για μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μάριο Ντράγκι τάσσεται υπέρ μίας «συμμετρικής» προσέγγισης, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έχει την ευελιξία να αλλάζει το στόχο ανάλογα με τις συνθήκες λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 2%. Μία τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να διατηρεί αυξημένο τον πληθωρισμό για κάποιο διάστημα μετά από περίοδο κρίσης για να ενισχύσει την ανάπτυξη.