Προς νέο ιστορικό χαμηλό τα ελληνικά ομόλογα

Προς νέο ιστορικό χαμηλό τα ελληνικά ομόλογα

Πτώση της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ακολουθώντας το νέο ράλι που καταγράφεται στους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης στις συναλλαγές της Πέμπτης, καθώς οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να εξετάζει εκτός από την επανέναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης και την αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί σημαντικά στο 2,083%, κυριολεκτικά μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 2,01%, με το 5ετές στο 1,116% και το 15ετές στο 2,583%. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων επιστρέφουν στο επίπεδο του 1,5% που έχει να καταγραφεί από το φθινόπωρο του 2016, ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς «βουλιάζει» στο -0,31%.

Χθες, ο Γάλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι ομάδα εργασίας της ΕΚΤ εξετάζει πιθανή αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 2%.

«Στελέχη της ΕΚΤ ανεπίσημα εξετάζουν την στρατηγική της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο ο υφιστάμενος στόχος της αύξησης των τιμών καταναλωτή «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%» είναι κατάλληλος για την εποχή μετά την κρίση», σημειώνει το πρακτορείο.

Κ. Μαριόλης