Κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να κάνει επίδειξη «δύναμης» με τη δημοσίευση φωτογραφιών από τα πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Κύπρου έναντι της συνεχιζόμενης τουρκικής κλιμάκωσης και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει πως «παρά τις καλές μας προθέσεις να διατηρήσουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και πρόκληση της κυριαρχίας του κράτους-μέλους μας, της Κύπρου, θα οδηγήσει αναπόφευκτα την ΕΕ να ανταποκριθεί με πλήρη αλληλεγγύη».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την αξίωση της Τουρκίας για διαμοιρασμό των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, διαμηνύοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Είτε θα μοιραστεί δίκαια ο πλούτος και θα βρεθεί μια δίκαιη λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας ότι αυτές γίνονται στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

«Καμία χώρα ή διεθνής θεσμός δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει για το θέμα αυτό» συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στράφηκε κατά της ΕΕ, καθώς στις Βρυξέλλες γίνεται η πρώτη συζήτηση για τις προτεινόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Τα βήματα που κάνει η ΕΕ εναντίον μας δεν θα βοηθήσουν. Μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ» σχολίασε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει την Τουρκία να διατηρήσει πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ελλάδα, αναφορικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. 

Νωρίτερα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το στίγμα της νέας κυβέρνησης ως προς τα ελληνοτουρκικά καταδικάζοντας με ανακοίνωσή του την επιχειρούμενη από την Άγκυρα παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί μια «περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Αντιδράσεις ΗΠΑ- Ισραήλ κατά Τουρκίας

Νωρίτερα υπήρξαν και άλλες αντιδράσεις κατά της κλιμάκωσης που επιχειρεί η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο. Με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την γεώτρηση που επιχειρεί στην κυπριακή ΑΟΖ και χαρακτηρίζει «προκλητικό βήμα» την αποστολή του Γιαβούζ σε κυπριακά νερά.

Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασε και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας την ανησυχία του και επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.