«Παρά πόδα» βάζει το όπλο του μεταναστευτικού η Άγκυρα

«Παρά πόδα» βάζει το όπλο του μεταναστευτικού η Άγκυρα

Ο κορονοϊός και η αποφασιστική στάση της Αθήνας με την στήριξη  και της Ε.Ε., έδωσαν τέλος στην πολιορκία του Έβρου από τους χιλιάδες μετανάστες  που είχε στείλει στα σύνορα ο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να εκβιάσει την Ευρώπη και να φέρει σε δεινή θέση την Ελλάδα, αν και η Άγκυρα απειλεί ότι μόλις «περάσει» ο κορονοϊός θα επιτρέψει και πάλι σε όλους να επιστρέψουν στα σύνορα.

Ο αιφνιδιασμός  του κ. Ερντογάν δεν έπιασε  καθώς οι ελληνικές δυνάμεις  έκλεισαν εγκαίρως τις «τρύπες» και έτσι αποφεύχθηκε η κατάρρευση  της μεθορίου και η ανεξέλεγκτη παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών  στο ελληνικό έδαφος .Η απογοήτευση όσων είχαν συρρεύσει στα σύνορα στηριγμένοι στις ..διαβεβαιώσεις της Τουρκικής ηγεσίας οτι το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων αυτομάτως τους οδηγεί στην Ευρώπη είχε κορυφωθεί  ,ενώ οι συνθήκες διαβίωσης ήταν όλο και πιο τραγικές στους πρόχειρους καταυλισμούς που είχαν στήσει στο δάσος των καστανιών . Όμως η έκρηξη του κορονοϊού και ο φόβος της μετατροπής των καταυλισμών σε υγειονομική βόμβα για ολόκληρη την περιοχή της Ανδριανούπολης συνέβαλε στην απόφαση των τουρκικών Αρχών να απομακρύνουν όσους έμεναν εκεί συγκεντρωμένοι για σχεδόν ένα μήνα.

Ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών Σοϊλού σε δηλώσεις του στο NTV δήλωσε ότι «υποχρεώθηκαν» οι τουρκικές Αρχές να μετακινήσουν 5800 μετανάστες σε εννιά επαρχίες σε ειδικά κέντρα λόγω του κορονοϊού αλλά μόλις περάσει ο κορονοϊός, όλοι θα είναι ελεύθεροι να ξαναπάνε στα σύνορα με την Ελλάδα, καθώς δεν αλλάζει η πολιτική της Τουρκίας ότι δεν θα εμποδίζει όποιον θέλει να περάσει στην Ελλάδα.

Η επιτυχής διαχείριση της κρίσης στον Έβρο από την Αθήνα ,αφήνει ένα μεγάλο κέρδος, καθώς πλέον η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι πρέπει και οφείλει να βοηθήσει στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων και ότι πλέον δεν μπορεί να υπάρχει χαλαρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κάτι που αναδείχθηκε και με την πανδημία που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όταν όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες δοκιμάζονται  και επιβάλλουν περιορισμούς κυκλοφορίας αλλά και κλείσιμο των συνόρων τους, όλοι αντιλαμβάνονται  ότι η λήψη μέτρων για παρεμπόδιση  της παράνομης εισόδου στο ελληνικό/ ευρωπαϊκό έδαφος  είναι  πλέον απολύτως επιβεβλημένη και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αρκετοί παράγοντες και οργανώσεις επέκριναν την Ελλάδα όταν ανακοίνωσε την  διακοπή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για τριάντα ημέρες για λόγους δημόσιας ασφάλειας όταν ξέσπασε η κρίση στον Έβρο. Τώρα η πρακτική  αναστολής εξέτασης αιτήσεων ασύλου υιοθετείται και από άλλες χώρες με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία οι κυβερνήσεις λόγω κορονοϊού έκλεισαν τα γραφεία που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, η Κύπρος αρνήθηκε να δεχθεί πλοίο που μετέφερε μετανάστες όπως κάνει και η Ιταλία.

Όμως κάθε άλλο παρά μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Το «όπλο» του μεταναστευτικού ο Τ. Ερντογαν δεν το εγκαταλείπει απλώς το θέτει «παρά πόδα» μέχρι την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσει.

Το διάστημα αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευθεί η Αθήνα προκειμένου να θωρακίσει ακόμη περισσότερο τα σύνορα στον Έβρο με βάση και την εμπειρία που αποκτήθηκε και να αναζητήσει λύση για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Θάλασσα, τώρα που και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κλίμα είναι ευνοϊκότερο.