Εκτάκτως στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας

Εκτάκτως στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί αύριο, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, το Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε και τα δύο μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη έγγραφα χωρίς νομική βάση.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια εντάσσεται το πλαίσιο των ενεργειών της Αθήνας προκειμένου να δημιουργήσει αναχώματα στα παράνομα τετελεσμένα που προαπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία στις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, κατά παράβαση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας.

Χθες εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απηύθυνε τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση της Λιβύης  αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη την Τετάρτη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ενώ επέδωσε στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας καλώντας τον να γνωστοποιήσει στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενό της συμφωνίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος και θα απελαθεί από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την Πέμπτη (5/12) να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το πλήρες περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.