8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Αρχίζει η γεώτρηση της EXXON MOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ - Εκδόθηκε η NAVTEX

Αρχίζει η γεώτρηση της EXXON MOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ - Εκδόθηκε η NAVTEX

Ο κύβος ερρίφθη από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό EXXON MOBIL καθώς παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας και το δυσμενές κλίμα στον παγκόσμιο ενεργειακό κλάδο ξεκινά τις εργασίες για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Με την κυπριακή NAVTEX αναγγέλλεται η έναρξη γεώτρησης από το Forth Stena από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι τις 18 Μαρτίου 2022, ενώ με άλλη αναγγελία ορίζεται Ζώνη Ασφαλείας 500 μέτρων, στην οποία απαγορεύεται η προσέγγιση με κάθε τρόπο.

Το 2019 ο αντιπρόεδρος της EXXON MOBIL εξέφραζε ενθουσιασμό για το μέγεθος του κοιτάσματος «Γλαύκος», καθώς σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις το κοίτασμα υπολογίζονταν σε 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο κοίτασμα που είχε εντοπισθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ και για τον λόγο αυτό οι Αμερικανοί επανέρχονται για νέα γεώτρηση η οποία θα επιβεβαιώσει την ακριβή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος.

Η Τουρκία αν και δεν φθάνει μέχρι το σημείο αυτό η διεκδίκησή της έναντι της Κύπρου, απαιτεί τη διακοπή όλων των ερευνών και γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ ακόμη και στο Νότιο τμήμα του νησιού επικαλούμενη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Με τον τρόπο αυτό απαιτεί ουσιαστικά την αναστολή της άσκησής κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Άγκυρας.

Παρά τους λεονταρισμούς της Τουρκίας θεωρείται εντελώς απίθανο να επιχειρηθεί η παρενόχληση των πλοίων της EXXON MOBIL, όπως είχε γίνει με το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ.

Αντιθέτως, θεωρείται πολύ πιθανό να στείλει είτε ερευνητικό είτε γεωτρύπανο στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο (στο νότιο τμήμα του) έχει εντοπισθεί το κοίτασμα ΚΑΛΥΨΩ από την Κοινοπραξία TOTAL/ENI, επιχειρώντας έτσι τετελεσμένα. Βεβαίως, μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει και πάλι σοβαρή κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και αντίδραση τόσο της Γαλλίας όσο και της Ουάσιγκτον.

Η Κυπριακή NAVTEX:

CZC MA 35

18 1213 UTC DEC 2021
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO
NAV WRNG NW 427/21

DRILLING OPERATION IS CONDUCTED IN A CYCLICAL AREA RADIUS 5NM AND
CENTER POINT 33-29.604 N 031-44.741 E
BY DRILLING SHIP FORTH STENA FROM 18 DEC 21 UNTIL 18 MAR 22

FOR SAFETY REASONS ALL SHIPS ARE STRONGLY ADVICED TO AVOID ENTERING
THE AFOREMENTIONED AREA.

CANCEL THIS MESSAGE ON 19 MAR 2022 0100 UTC.
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5B