Ζ. Μπορέλ: Δεν υπάρχει ομοφωνία προς το παρόν για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Ζ. Μπορέλ: Δεν υπάρχει ομοφωνία προς το παρόν για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Δεν  υπάρχει προς το παρόν ομοφωνία για τις κυρώσεις προς την Άγκυρα στο Συμβούλιο, δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, αλλά, όπως είπε, ο ίδιος εργάζεται ώστε να  κάνει πράξη την πολιτική δέσμευση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και να προχωρήσουν οι προτάσεις για κυρώσεις σε Τουρκία και Λευκορωσία παράλληλα.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ,ανέφερε ότι «θα εξετάσω αυτές τις περιεκτικές απόψεις. Θα τις μοιραστώ με τους ομολόγους μου στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και θα τις μεταφέρω και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη συνάντηση του οποίου θα έχω την τιμή και την ευθύνη να παραστώ»

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ  Μπορέλ τόνισε πως «είναι σαφές για μένα ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας και να δείξουμε την ετοιμότητα μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΕΕ και ιδιαιτέρως της Ελλάδας και της Κύπρου που απειλούνται".

Σημείωσε ότι «στο Gymnich πήραμε μια πολιτική απόφαση» και τώρα εργάζεται να για να την κάνει πράξη - απόφαση ενόψει και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. «Οι ομάδες εργασίας του Συμβουλίου εργάζονται προς αυτό», σημείωσε

Όπως δήλωσε, δεν υπάρχει προς το παρόν ομοφωνία μεταξύ των Κρατών Μελών, αλλά θα συνεχιστεί η εργασία για να καταστεί δυνατό, τόσο οι κυρώσεις για τη Λευκορωσία και Τουρκία να προχωρήσουν στον στον ίδιο ρυθμό, "όπως συμφωνήσαμε στην άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο".

"Ωστόσο, υπάρχει επίσης ανάγκη να καθιερωθεί το ελάχιστο της εμπιστοσύνης και του διαλόγου με την Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει η πρόσφατη κλιμάκωση, να αναζητηθούν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας", δήλωσε.

"Τα δύο αυτά δεν είναι αντικρουόμενα", εξήγησε. "Δείχνουμε στη στάση και την ετοιμότητά μας και συνεχίζουμε να μιλάμε, αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας, να δουλέψουμε για να λύσουμε τα προβλήματά και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας", σημείωσε.

Τέλος σημειώνεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέγραψε την άποψη των Πρασίνων ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν συνάδουν με την πράσινη στρατηγική της ΕΕ, και εξήγησε ότι πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα την Κύπρο και την Τουρκία  κίνητρα για πράσινη μετάβαση και χρήση του ήλιου και του αέρα. "Συμφωνώ με την ιδέα της υποκατάστασης της έρευνας για ενέργεια στις θάλασσας, κάτι που δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία", είπε. "Ένας από τους τρόπους να λύσουμε το πρόβλημα είναι να σταματήσουμε να ψάχνουμε για υδρογονάνθρακες, παρότι το αέριο είναι χαμηλό σε άνθρακα, παραμένει υδρογονάνθρακας".