Υπέγραψαν «συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης»
AP
AP
Γερμανία - Γαλλία

Υπέγραψαν «συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν επισφράγισαν σήμερα την αναθέρμανση των γαλλογερμανικών σχέσεων, έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών, με μια ενεργειακή συμφωνία που έχει ως στόχο να «εγγυηθεί» τον εφοδιασμό τους.

«Όσο δυσκολεύουν οι καιροί, τόσο πιο σημαντική γίνεται η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας», δήλωσε ο Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μπορν.

Η γαλλίδα πρωθυπουργός, για την οποία ήταν η πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο αφότου ανέλαβε αυτό το αξίωμα, έκανε λόγο για «μια ενότητα την οποία πρέπει να διατηρήσουμε» απέναντι στις πολυάριθμες κλίσεις που αντιμετωπίζει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Η αναθέρμανση οδήγησε και στην υπογραφή μιας «συμφωνίας ενεργειακής αλληλεγγύης» μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Γαλλία θα βοηθά τη Γερμανία μέσω της παράδοσης ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η Γερμανία από την πλευρά της θα στηρίζει τη γειτονική της χώρα διασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό της σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Οι φίλοι αλληλοϋποστηρίζονται στην κακοδαιμονία», συνόψισε ο Σολτς ενώ η Μπορν έκανε λόγο για ένα «σημαντικό κείμενο που θα έχει συγκεκριμένες συνέπειες και θα προστατεύει τους πολίτες των δύο χωρών».

Από τα μέσα Οκτωβρίου η Γαλλία παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία που με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει ήδη από τον Νοέμβριο (αντί για τον Ιανουάριο) τις δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής της, κάτι που θα επιτρέψει να στέλνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο Παρίσι. Επειδή έχει διακοπεί η λειτουργία πολλών πυρηνικών σταθμών, είναι η πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια που η Γαλλία χρειάζεται να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα. Για τη Γερμανία επίσης πρόκειται για μια ιστορική στροφή, αφού η χώρα αγόραζε συνήθως φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο Σολτς ανακοίνωσε εξάλλου ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάκερ για συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει πως το νομοσχέδιο αυτό, με το οποίο θα εφαρμοστεί πλαφόν στις ανώτατες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, θα εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μακρύτερα και να περιορίσουμε τις αυξήσεις στην τιμή του αερίου και να υλοποιήσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικού ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν τιμές που αντιστοιχούν στο κόστος παραγωγής», σχολίασε η Μπορν, προσθέτοντας: «Η σωστή απάντηση στο θέμα αυτό θα είναι ευρωπαϊκή και είμαι πεπεισμένη ότι θα συγκλίνουμε στο θέμα αυτό».

«Οι φίλοι στην ανάγκη στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλον», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου και περιέγραψε τη Γερμανία και τη Γαλλία ως «παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Για ένα «σημαντικό κείμενο που θα έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και θα προστατεύει τους πολίτες στις δύο χώρες» έκανε λόγο η κυρία Μπορν, αναφερόμενη στην κοινή δήλωση, η οποία αναφέρει ότι η Γαλλία προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου και η Γερμανία από την άλλη πλευρά θα διευκολύνει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γαλλία, επισπεύδοντας για τον τρέχοντα μήνα την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2023. Οι δύο χώρες εργάζονται επίσης από κοινού για μια νέα συμφωνία για την παροχή ρεύματος σε περίπτωση κρίσης, η τελική μορφή της οποίας αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο γερμανογαλλικό συμβούλιο υπουργών, για το οποίο πάντως ούτε τώρα δόθηκε ημερομηνία. Τον προηγούμενο μήνα, η ακύρωσή του την τελευταία στιγμή πυροδότησε σχόλια περί κρίσης στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων. «Κοντά στην 60ή επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων», περιορίστηκε να δηλώσει η Ελιζαμπέτ Μπορν, αναφερόμενη στην προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο τελετή για τον εορτασμό της Συνθήκης Φιλίας του 1963 μεταξύ των δύο χωρών.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μία εβδομάδα εντατικών γαλλογερμανικών επαφών», δήλωσε η γαλλίδα πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τρεις γερμανοί υπουργοί επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες το Παρίσι. Επιπλέον, πρόσθεσε, υπεγράφη γερμανογαλλική συμφωνία γλωσσικής στρατηγικής, με στόχο «να καταστεί η γαλλική γλώσσα πιο δημοφιλής στη Γερμανία και η γερμανική πιο δημοφιλής στη Γαλλία».

Ο καγκελάριος επισήμανε από την πλευρά του ότι οι δύο χώρες εργάζονται για μια πρόταση - απάντηση της ΕΕ στην αντιπληθωριστική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει μεγάλες επιδοτήσεις. «Ο γάλλος πρόεδρος και εγώ υποστηρίξαμε από πολύ νωρίς την προοπτική η ΕΕ να προσεγγίσει απευθείας τις ΗΠΑ και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα. Αυτό συνέβη και τώρα υπάρχει μια κοινή ομάδα εργασίας», πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ακόμη στο υπό ανάπτυξη γερμανογαλλικό αεροπορικό σύστημα μάχης, διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. «Η συμφωνία της κυβέρνησης επετεύχθη, η συμφωνία των εταιριών έχει τεθεί σε ισχύ και για αυτό είμαι πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να προχωρούν», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο χώρες επιδίωξαν να εμφανίσουν κοινό μέτωπο, με την Γαλλίδα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι Βερολίνο και Παρίσι θα στηρίξουν το Κίεβο «μέχρι τέλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Γερμανία: Εγκρίθηκε το «φρένο» στις τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας