Ξεμένουν από χοιρινό οι ΗΠΑ;

Ξεμένουν από χοιρινό οι ΗΠΑ;

Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μεγάλη αναταραχή, καθώς η επιδημία του κορονοϊού βαθαίνει. Ο ιός κλείνει εργοστάσια συσκευασίας κρέατος, προσθέτοντας οικονομικές πιέσεις. 

Στις 12 Απριλίου, η Smithfield Foods δήλωσε ότι έκλεισε το εργοστάσιό της στο Sioux Falls, αφότου μολύνθηκαν 230 εργαζόμενοι. Η εγκατάσταση επεξεργάζεται περίπου το 5% του χοιρινού κρέατος της χώρας. Στο Greeley, όπου έχουν πεθάνει τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι συσκευασίας κρέατος, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας βοείου κρέατος της χώρας έχει κλείσει. Άλλα εργοστάσια στην Αϊόβα και την Πενσυλβάνια έκλεισαν επίσης προσωρινά.

«Δυστυχώς τα κρούσματα κορoνοϊού στην χώρα μας αυξάνονται ραγδαία, και όχι μόνο αυτό, ο ιός πλήττει τις κοινότητες και ζωτικούς τομείς της οικονομίας όπως την γεωργία και την βιομηχανία τροφίμων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Smithfield, Κεν Σάλιβαν.

Την ίδια στιγμή, η Tyson Foods χρειάστηκε να αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων της, όταν σε μονάδα στην οποία σφάζονται καθημερινά 10.000 χοίροι νόσησαν 25 εργαζόμενοι και χρειάστηκε να μεταφερθούν τα ζώα σε άλλες μονάδες.

Η Tyson, αντιμετώπισε μείωση τζίρου κατά 35%-40%.

Οι τιμές του χοιρινού έπεσαν απότομα κατά 27% μέσα σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα. Στις 3 Απριλίου, η μέση τιμή διαμορφωνόταν στα 42,88 δολάρια/100 κιλά ζώντος βάρος (περίπου 0,847 ευρώ/κιλό σφαγίου), όταν μια εβδομάδα νωρίτερα η αντίστοιχη τιμή ήταν 58,89 δολάρια.

Προς το παρόν τα αποθεματικά της χώρας είναι πλήρης από χοιρινό κρέας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην κατάψυξη.

AP Photo/Gerry Broome