Η κυβέρνηση Τραμπ σύναψε αρκετές νέες συμφωνίες με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλουν να συσφίγξουν ακόμα περισσότερο τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Σε μια επίσημη τελετή υπογραφής σε μια επιχρυσωμένη αίθουσα χορού στη Βασιλική Αυλή του Ριάντ, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης (MoU), επιστολές προθέσεων και άλλες εκτελεστικές συμφωνίες που εκτείνονται σε διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Πολλές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του «εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των δυνατοτήτων των Σαουδαραβικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω μελλοντικών αμυντικών δυνατοτήτων», της ενισχυμένης συνεργασίας για «εκπαίδευση σε πυρομαχικά, υπηρεσίες υποστήριξης, αναβαθμίσεις συστημάτων συντήρησης, ανταλλακτικά και εκπαίδευση για χερσαία και αεροπορικά συστήματα της Εθνοφρουράς» και της «ανάπτυξης των υγειονομικών δυνατοτήτων των Σαουδαραβικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Υπογράφηκαν και άλλες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ των τελωνειακών αρχών των εθνών, για «ιατρική έρευνα που σχετίζεται με μολυσματικές ασθένειες», «δικαστική συνεργασία» και μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, μεταξύ άλλων.
Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την αγορά αμερικανικών όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας άνω των 140 δισ.δολαρίων αναφέρεται ότι είναι μεταξύ των συμφωνιών που ο Τραμπ φέρεται να υπέγραψε σε αυτό το ταξίδι.
Πύραυλοι, συστήματα ραντάρ και μεταγωγικά αεροσκάφη αποτελούν μέρος του πακέτου.
Η αμυντική συμφωνία αποτελεί μέρος μιας επενδυτικής δέσμευσης της Σαουδικής Αραβίας για τις ΗΠΑ ύψους 600 δισ.δολαρίων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης εξαγωγές αεριοστροβίλων και ενεργειακών λύσεων της GE συνολικού ύψους 14,2 δισ.δολαρίων, και επιβατικών αεροσκαφών Boeing 737-8 συνολικού ύψους 4,8 δισ. δολαρίων.
Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν τη μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης αμυντικού εξοπλισμού στην ιστορία: σχεδόν 142 δισεκατομμύρια δολάρια».
«Το πακέτο που υπογράφηκε σήμερα, η μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας στην αμερικανική ιστορία, αποτελεί μια σαφή επίδειξη της δέσμευσής μας στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.
Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια στη Σαουδική Αραβία υπερσύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, μέσω περισσότερων από δώδεκα αμερικανικών αμυντικών εταιρειών.
- Οι πωλήσεις που σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν εμπίπτουν σε πέντε βασικές κατηγορίες:
- Ενίσχυση της αεροπορικής ισχύος και των διαστημικών δυνατοτήτων,
- Αεράμυνα και αντιπυραυλικά συστήματα,
- Θαλάσσια και παράκτια ασφάλεια,
- Φύλαξη συνόρων και εκσυγχρονισμός των χερσαίων δυνάμεων,
- Αναβάθμιση συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνιών.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης εκτενή εκπαίδευση και υποστήριξη, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων.
«Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η ενίσχυση τόσο των στρατιωτικών ακαδημιών όσο και των ιατρικών στρατιωτικών υπηρεσιών της χώρας», αναφέρει και σημειώνει ότι «η συμφωνία αυτή συνιστά μια στρατηγική επένδυση στην άμυνα και την περιφερειακή ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας, στηριζόμενη σε αμερικανικά συστήματα και τεχνογνωσία».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία γιορτάζουν σήμερα αυτήν και πολλές ακόμη συμφωνίες, αποτέλεσμα της αυξημένης δυναμικής των διμερών τους σχέσεων τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το συνολικό ύψος των συμφωνιών έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια - το μεγαλύτερο πακέτο εμπορικών συμφωνιών που έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ των δύο χωρών επισημαίνει μεταξύ άλλων.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας δεν αναφέρει εάν θα επιτραπεί στο Ριάντ να αγοράσει αεριωθούμενα F-35 της Lockheed, το στρατιωτικό αεροσκάφος για το οποίο το βασίλειο ενδιαφέρεται εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, oi δύο χώρες συζήτησαν την ενδεχόμενη αγορά από το Ριάντ μαχητικών F-35 από τη Lockheed. Εντούτοις, δεν είναι σαφές εάν η Ουάσιγκτον θα επέτρεπε στο βασίλειο να προχωρήσει σε μια αγορά που θα έδινε στη Σαουδική Αραβία ένα προηγμένο όπλο, το οποίο χρησιμοποιεί ο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, το Ισραήλ, επισήμανε μία από τις πηγές.
Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε πως μία πηγή του μετέφερε πως το θέμα των αμερικανικών εγγυήσεων το Ισραήλ να παίρνει πιο εξελιγμένα αμερικανικά όπλα από τα αραβικά κράτη, είναι ένα ζήτημα που «αναφέρθηκε».