Το HDP θεωρείται ευρέως ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.
Τουρκία: Ποιοι δεν θέλουν στη «Συμμαχία των Έξι» συνεργασία με το φιλοκουρδικό κόμμα
(AP Photo/Emrah Gurel
(AP Photo/Emrah Gurel

Τουρκία: Ποιοι δεν θέλουν στη «Συμμαχία των Έξι» συνεργασία με το φιλοκουρδικό κόμμα

Το HDP θεωρείται ευρέως ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.

Το κάλεσμα του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας για συνομιλίες με τη συμμαχία της αντιπολίτευσης σχετικά με την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου της που θα τεθεί αντιμέτωπος με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένα εθνικιστικά στοιχεία της ποικιλόμορφης αυτής ένωσης.

Ο Μιτχάτ Σαντσάρ, συν-επικεφαλής στο αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο του κοινοβουλίου, απηύθυνε την έκκληση αργά τη Δευτέρα, λίγες ώρες αφού η «Συμμαχία των Έξι» ανακοίνωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο υποψήφιός του.

Δύο αξιωματούχοι της συμμαχίας δήλωσαν στο Reuters ότι υπήρχαν φόβοι ότι τέτοιου είδους συνομιλίες με το HDP, το οποίο ίσως και να κλείσει λόγω δικαστικής υπόθεσης για φερόμενους δεσμούς με Κούρδους μαχητές, ίσως υπονομεύσουν την υποστήριξη των εθνικιστών ψηφοφόρων.

Το HDP θεωρείται ευρέως ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στις επερχόμενες εκλογές και η αντιπολιτευτική συμμαχία θα χρειαστεί πιθανότατα την υποστήριξή του.

Περιλαμβάνοντας σοσιαλδημοκράτες, εθνικιστές, κοσμικούς και ισλαμιστές, το μπλοκ παραμέρισε τις διαφορές του τη Δευτέρα για να υποστηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του κύριου κεντρώου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης.

Περίπου την ίδια στιγμή, ο Σαντσάρ κάλεσε τη συμμαχία να διεξαγάγει συνομιλίες που ίσως να ανοίξουν το δρόμο για την υποστήριξη του HDP προς τον Κιλιτσντάρογλου.

«Στόχος μας είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία. Βασικά, θέλουμε να μιλήσουμε για αρχές», δήλωσε στο Haberturk.

Ανώτερο στέλεχος του κόμματος της συμμαχίας δήλωσε στο Reuters ότι η πρόσκληση του Σαντσάρ ήταν «λίγο πρώιμη», προσθέτοντας ότι το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο το HDP παρέχει υποστήριξη θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης.

«Η ανοιχτή υποστήριξη του HDP θα προκαλούσε (αρνητικές) αντιδράσεις, κυρίως από το Καλό Κόμμα (σ.σ. Της Ακσενέρ) και τη βάση του», είπε για το εθνικιστικό κόμμα, το δεύτερο μεγαλύτερο στη συμμαχία.

«Η υποστήριξη του HDP είναι εξαιρετικά κρίσιμη», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την υποστήριξη αλλού.

Δημοσκοπήσεις τοποθετούν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης μπροστά από τοΑΚΡ του Ερντογάν και του εθνικιστικού MHP. Το HDP έχει περίπου 10% υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Το δύσκολο στοίχημα της αντιπολίτευσης με Κιλιτσνταρόγλου VS Ερντογάν