Τουρκία: Αυξάνονται οι τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Τουρκία: Αυξάνονται οι τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Η Τουρκία αύξησε σήμερα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 50% έως 100% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέβασε γι΄άλλη μια φορά τους μηνιαίους λογαριασμούς φυσικού αερίου, συσσωρεύοντας πιέσεις σε μια οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν συνολικό πληθωρισμό που καλπάζει.

Ειδικότερα, η Αρχή Ρύθμισης της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανέβηκαν περίπου 50% για τα χαμηλότερης ζήτησης νοικοκυριά για το 2022, ενώ αυξήθηκαν περισσότερο από 100% για υψηλής ζήτησης εμπορικούς χρήστες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση η εταιρία διανομής BOTAS. Η αύξηση της τιμής είναι 15% για βιομηχανική χρήση παραγωγής ηλεκτρισμού.

Υπογραμμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύθηκε πάνω από 21% τον Νοέμβριο και είναι πιθανό να ξεπεράσει το 30% τον Δεκέμβριο, έπειτα από τη μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, τους τελευταίους μήνες που προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων.

Ερντογάν: Καλεί τους πολίτες να αποταμιεύσουν σε τουρκική λίρα

Χτες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Τούρκοι πρέπει να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και ότι οι πρόσφατες συναλλαγματικές διακυμάνσεις βρίσκονται υπό έλεγχο μετά την κατάρρευση της λίρας κατά τους τελευταίους δύο μήνες.

«Θέλω όλοι οι πολίτες μου να κρατούν τις οικονομίες τους στα δικά μας χρήματα, να λειτουργούν όλες τους τις επιχειρήσεις με δικά μας χρήματα και το συνιστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Ας μην το ξεχνάμε αυτό: όσο δεν παίρνουμε τα δικά μας χρήματα ως σημείο αναφοράς, είμαστε καταδικασμένοι να βυθιζόμαστε. Η τουρκική λίρα, τα λεφτά μας, με αυτά θα πάμε μπροστά. Όχι με αυτό το ξένο νόμισμα, αυτό το ξένο νόμισμα», πρόσθεσε σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους Τούρκους να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα και διατύπωσε και πάλι την ανορθόδοξη άποψή του σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού».

«Εδώ και αρκετό καιρό, δίνουμε τη μάχη για να σώσουμε την τουρκική οικονομία από τον κύκλο των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού και να την οδηγήσουμε στο μονοπάτι της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, απασχόλησης, παραγωγής, εξαγωγών και πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών», τόνισε και υποστήριξε ότι «τα επιτόκια κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

Economist για Ερντογάν: Εμμονικός, αποκομμένος από τον λαό που λιμοκτονεί

Επισημαίνεται πως άρθρο–καταπέλτη για την οικονομική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία δημοσιεύει στο νέο του τεύχος ο Economist, κάνοντας λόγο για έναν ηγέτη με εμμονές, αποκομμένο από την πραγματικότητα στο πολυτελές παλάτι του, ενώ οι Τούρκοι πολίτες λιμοκτονούν.

Σημειώνεται στο εξόχως επικριτικό άρθρο στο βρετανικό περιοδικό για τον Τούρκο πρόεδρο υπογραμμίζεται ότι στα 19 χρόνια του στην εξουσία είτε ως πρωθυπουργός, είτε ως πρόεδρος της χώρας του έχει φυλακίσει χιλιάδες επικριτές και αντιπάλους, όπως κοσμικούς στρατιωτικούς, διαδηλωτές, Κούρδους ακτιβιστές και μέλη του κινήματος του Φετιουλάχ Γκιουλέν. 

Διαβάστε ακόμα:

Συνεχίζεται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας - Απώλειες άνω του 7%

Goldman Sachs: Τα νέα μέτρα Ερντογάν δεν σώζουν την τουρκική λίρα

Ο Ερντογάν… βάζει στο μάτι 5.000 τόνους χρυσού των Τούρκων

Γιατί ο Ερντογάν «τζογάρει» με την τουρκική οικονομία

H οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι επόμενες προεδρικές εκλογές