8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Goldman Sachs: Τα νέα μέτρα Ερντογάν δεν σώζουν την τουρκική λίρα

Goldman Sachs: Τα νέα μέτρα Ερντογάν δεν σώζουν την τουρκική λίρα
Φωτογραφία Αρχείου

Το μέτρο προστασίας των καταθέσεων από την επιθετική διολίσθηση της τουρκικής λίρας που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν αλλάζει την κατάσταση στην Τουρκία και πολύ δύσκολα θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την τουρκική λίρα. Αυτό εκτιμά η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι με το «τρικ» της προστασίας των καταθέσεων σε λίρες, ο Ερντογάν μεταφέρει τον κίνδυνο στο δημόσιο, γεγονός που αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Πιο αναλυτικά, η Goldman Sachs, τονίζει τέσσερα σημεία αναφορικά με τα μέτρα:

  1. Αν και η ανακοίνωση είχε σημαντικό αντίκτυπο στην τουρκική λίρα και ίσως συνεισφέρει στο να μετριαστούν οι ανησυχίες των καταθετών, τα νέα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν τον θεμελιώδη λόγο στον οποίο οφείλεται η κατρακύλα της λίρας και η άνοδος του πληθωρισμού. Κάθε νοικοκυριό ή οργανισμός που έχει πρόσβαση σε δάνεια με επιτόκια κοντά στο repo rate, έχει κίνητρο να δανειστεί για να αγοράσει πραγματικά assets ή ξένο συνάλλαγμα, δεδομένου του υφιστάμενου αλλά και του εκτιμώμενου πληθωρισμού. Επομένως, η Goldman τονίζει ότι τα μέτρα είναι απίθανο να σταθεροποιήσουν τον πληθωρισμό ή τη συναλλαγματική ισοτιμία.
  2. Το μέτρο προστασίας των καταθέσεων φαίνεται πως έχει κεντρικό στόχο να περιορίσει το ρυθμό δολαριοποίησης της αγοράς καταθέσεων. «Παρ’ όλα αυτά, δεν πιστεύουμε ότι οι πιέσεις στην τουρκική λίρα προέρχονται από εκεί, ούτε ότι η δολαριοποίηση της αγοράς καταθέσεων είναι η βασική πηγή χρηματοπιστωτικής αποσταθεροποίησης. Δεν είναι ξεκάθαρο το πως το μέτρο δίνει κίνητρο στα νοικοκυριά που διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους εκτός τραπεζικού συστήματος σε ξένο συνάλλαγμα ή άλλα assets να τις επιστρέψουν στις τράπεζες.
  3. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η διολίσθηση της λίρας, η αποζημίωση των καταθετών θα είναι ένα μεγάλο βάρος.
  4. Από τη στιγμή που την αποζημίωση των καταθετών θα την αναλάβει το δημόσιο ή η κεντρική τράπεζα, είναι μία εξέλιξη αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας που αυξάνει τον συναλλαγματικό κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά.

Διαβάστε ακόμα:

Σε ισχύ το σχέδιο Ερντογάν για να ανακοπεί η δολαριοποίηση της οικονομίας