Σε ισχύ το σχέδιο Ερντογάν για να ανακοπεί η δολαριοποίηση της οικονομίας

Σε ισχύ το σχέδιο Ερντογάν για να ανακοπεί η δολαριοποίηση της οικονομίας

Σε ισχύ βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης το νέο εργαλείο που ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα δολαριοποίησης της οικονομίας, προστατεύοντας τις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες από τη μεγάλη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, το νέο καταθετικό προϊόν θα είναι μία προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 3, 6, 9 ή 12 μηνών, η οποία θα ονομάζεται «Foreign Currency Protected TL Time Deposit».

Τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέγουν τις συγκεκριμένες προθεσμιακές καταθέσεις θα μπορούν να απολαμβάνουν επιτόκιο ίσο τουλάχιστον με τα επιτόκια αναφοράς της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Το τελικό ύψος των τόκων που θα καταβάλλεται για κάθε κατάθεση θα υπολογίζεται στο τέλος της. Αν π.χ. έχει διάρκεια 6 μηνών, θα υπολογίζονται από τη μία οι τόκοι για αυτούς τους έξι μήνες με βάση το επιτόκιο της CBRT και από την άλλη η μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο ίδιο διάστημα. Ο καταθέτης θα λαμβάνει το υψηλότερο από τα δύο. Αν η συναλλαγματική ισοτιμία παραμένει πάνω από το επιτόκιο στο τέλος της περιόδου, η διαφορά θα καταβάλλεται στον καταθέτη.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο καταθέτης επιθυμεί να σπάει την προθεσμιακή κατάθεση πριν τη λήξη της, θα χάνει το προνόμιο της προστασίας από τις μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος και η κατάθεσή του θα μετατρέπεται σε απλό ταμιευτήριο. Η CBRT θα ανακοινώνει καθημερινά την ισοτιμία λίρας/δολαρίου που θα ισχύει για τον υπολογισμό των τόκων του συγκεκριμένου προϊόντος.

Αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για το δημοσιονομικό κόστος αυτής της κίνησης ενώ παράλληλα θεωρούν ότι πρόκειται για έμμεση αύξηση των επιτοκίων. Η τουρκική λίρα ενισχύεται σήμερα στο επίπεδο των 13 λιρών/δολάριο, όταν χθες το μεσημέρι είχε φτάσει έως το επίπεδο των 18,74 λιρών/δολάριο.