Συνεχίζεται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας - Απώλειες άνω του 7%

Συνεχίζεται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας - Απώλειες άνω του 7%

Συνεχίζεται και σήμερα η καθοδική πορεία που ακολουθεί ξανά τις τελευταίες ημέρες η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, καθώς οι διατηρούμενες ανησυχίες των επενδυτών για την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική της χώρας δείχνουν ότι υπερισχύουν των έκτακτων μέτρων στήριξης της ισοτιμίας, που είχαν οδηγήσει στη μεγάλη αποκλιμάκωση των πιέσεων της περασμένης εβδομάδας.

Ειδικότερα, το νόμισμα της Τουρκίας σημειώνει σήμερα απώλειες που ξεπερνούν το 7% και βλέπει την ισοτιμία του να έχει βρεθεί ξανά κάτω από τις 12 λίρες/δολάρια, κινούμενη συγκεκριμένα στο 12,64.

Υπενθυμίζεται ότι η ισοτιμία είχε κατρακυλήσει την περασμένη εβδομάδα έως και το ιστορικό χαμηλό των 18,4 λιρών/δολάριο, ωστόσο οι παρεμβάσεις αξίας πολλών δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και τα μέτρα προστασίας των καταθέσεων από πλευράς κυβέρνησης, οδήγησαν σε ισχυρό ράλι το νόμισμα που ανατιμήθηκε έως και κάτω από τις 10,6 λίρες/δολάριο.

Ωστόσο, η ανοδική αντίδραση δείχνει ότι δεν διαθέτει τις βάσεις που χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθεί, υπό το πρίσμα των οικονομικών παραμέτρων της Τουρκίας που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας και ενισχύουν ξανά τις προϋπάρχουσες ανησυχίες που έχουν οδηγήσει σε απώλεια άνω του 38% της αξίας της τουρκικής λίρας για το σύνολο του 2021.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αναλυτές σε νέα έρευνα του Reuters εκτιμούν πως ο πληθωρισμός στη χώρα θα φτάσει το ιλιγγιώδες 30,6% τον Δεκέμβριο, ενώ η απόδοση του δεκαετούς τίτλου της Τουρκίας ανήλθε σήμερα στο υψηλό ρεκόρ του 24,87%.