Θα αντέξει ο «σούπερ Μάριο»;

Θα αντέξει ο «σούπερ Μάριο»;

H ανευθυνότητα των πολιτικών κομμάτων στην έκκληση του πρωθυπουργού Mario Draghi για νέο σύμφωνο εμπιστοσύνης θα προκαλέσει την τέλεια καταιγίδα στην Ιταλία, προειδοποίησε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Paolo Gentiloni μετά την άρνηση των κομμάτων Forza Italia, Λέγκα του Βορρά και των Πέντε Αστέρων να πάρουν μέρος στην ψήφο εμπιστοσύνης. Πολιτική κίνηση που πιθανότατα θα οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και θα οδηγήσει σε οικονομικές περιπέτειες την Ιταλία.

Ο «super Mario» κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, παρά την αποχή των τριών κομμάτων από την ψηφοφορία. Το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία έπληξε το ευρώ που υποχώρησε 0,54% στην αγορά συναλλάγματος στα $1,0164, ενώ η απόδοση στα ιταλικά 10ετη ομόλογα αυξήθηκε στο 3,55% και το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά στις 232 μονάδες βάσης.

Ο Mario Draghi είχε υποβάλει την παραίτησή του την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο Πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella δεν την έκανε αποδεκτή, ζητώντας του να προσπαθήσει να αναζωογονήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό που κυβερνά τη χώρα τους τελευταίους 18 μήνες.

Στην ομιλία του στη Γερουσία o «super Mario» εξέθεσε τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανισότητα και την ακρίβεια, και τόνισε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να τον στηρίξουν για να παραμείνει στα πηδάλια μέχρι τις επόμενες εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

«Ο μόνος τρόπος, αν θέλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι, είναι να ξαναχτίσουμε τη συμφωνία αυτή με κουράγιο, αλτρουϊσμό και αξιοπιστία», είπε ο Draghi, προσθέτοντας ότι πολλοί πολίτες επιθυμούν να συνεχίσει να κυβερνά ο συνασπισμός. Αλλά η έκκλησή του τελικά αποδείχτηκε «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», καθώς τα συντηρητικά κόμματα στον συνασπισμό δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον κυβερνητικό σχήμα μόνο εάν εξαιρεθεί το κόμμα των Πέντε Αστέρων.

Αν ο Draghi αποφασίσει ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ενότητα θεωρείται σίγουρο ότι θα παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο η τον Οκτώβριο. Από την πλευρά του ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της κεντροαριστεράς, επίσης εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι η ιταλική βουλή πήγε κόντρα στην επιθυμία του ιταλικού λαού.

«Οι Ιταλοί θα φανούν σοφότεροι στην κάλπη από τους πολιτικούς τους», δήλωσε, σηματοδοτώντας ότι η κατάσταση οδεύει προς πρόωρες εκλογές για να λυθεί το αδιέξοδο.

Η πολιτική κρίση έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όπου το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για το τι μπορεί να φέρει το τέλος της κυβέρνησης Draghi και οι πρόωρες εκλογές. Η νευρικότητα έχει να κάνει με το πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο έχει το δεύτερο υψηλότερο φορτίο χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, όπως και πόσο θα μπορέσει να το αντέξει.

Η μέση διάρκεια του ιταλικού χρέους, γύρω στα επτά έτη, έχει μειωθεί σε σχέση με το 2010 και είναι ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με το 2012, όταν η ευρωζώνη εξήλθε από την κρίση χρέους. Συγκριτικά η μέση διάρκεια του ισπανικού χρέους έχει αυξηθεί στα οκτώ από 6,35 χρόνια το 2012 και του πορτογαλικού στα επτά από έξι.

Η Ιταλία έχει μείνει πίσω επίσης στο πρόγραμμα δανεισμού της φέτος, έχοντας αντλήσει το 52% των δανειακών της αναγκών μέχρι το τέλος Ιουνίου από 68% την ίδια περίοδο πέρυσι, που σημαίνει ότι θα δανείζεται με ακριβότερα επιτόκια.

Η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων αυξάνει το κόστος δανεισμού για την εξυπηρέτηση του ιταλικού χρέους που έχει φτάσει τα 2,76 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Η χώρα θεωρείται πιο ευάλωτη σε σύγκριση με άλλες της ευρωζώνης, καθώς οι εκδόσεις χρέους τείνουν να είναι βραχυπρόθεσμης διάρκειας με το 35% του χρέους της να λήγει στο τέλος του 2024.