αρχείου
Εμπορία...ανθρώπων στην «υπηρεσία» της e-απάτης
AP
AP
αρχείου

Εμπορία...ανθρώπων στην «υπηρεσία» της e-απάτης

«Πωλείται Κινέζος στην Σιχανουκβίλ, 22 ετών, με ταυτότητα, που πληκτρολογεί αργά. Τιμή 10.000 δολάρια». «Καμπότζη, Σιχανουκβίλ, έξι Μπαγκλαντεσιανοί που μπορούν να πληκτρολογήσουν και να μιλήσουν αγγλικά».

Αυτές είναι μερικές από τις αγγελίες στο White Shark Channel στο Telegram. Παρά το ύφος που παραπέμπει σε αγγελίες για υπαλλήλους γραφείου, αυτό το φόρουμ για κινεζόφωνους που έχει περίπου 5.700 χρήστες, πουλάει ανθρώπους που προορίζονται για τις «φάμπρικες» που στήνουν κυβερνοαπάτες ή φιλοξενεί αναρτήσεις χρηματικών αμοιβών για καταζητούμενος «σκλάβους» που κατάφεραν να το σκάσουν. 

 

Πηγή: ProPublica

 

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές στην Καμπότζη ανακοίνωσαν εφόδους σε ένα από τα άνδρα κυβερνοεγκλήματος στη χώρα. Αυτό που ανακάλυψαν δεν ήταν μόνο υπολογιστές με ψεύτικα προφίλ αλλά το δράμα των «υπαλλήλων», που στην ουσία ήταν όμηροι, θύματα εμπορίας ανθρώπων και βασανιστηρίων.

Ένα από αυτά τα θύματα είναι και η Βιετναμέζα έφηβη Νγκουγιέν Τιέν Κάι η οποία αποφάσισε να μετακομίσει στην Καμπότζη αφού της υποσχέθηκαν υψηλό μισθό για να διδάσκει πελάτες πώς να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια. Όπως εξομολογήθηκε στο αυστραλιανό abc, όταν πέρασε τα σύνορα, την έστειλαν σ’ ένα υπόγειο και της έδωσαν εντολή να στήνει παγίδες σε ανθρώπους στο διαδίκτυο για να τους αφαιρέσει χρήματα.

Η 19χρονη κατάλαβε ότι είχε παγιδευτεί και επικοινώνησε με τους δικούς της από το τηλέφωνο της που δεν είχε παραδώσει στους «εργοδότες» της. Όταν οι τελευταίοι ανακάλυψαν τα μηνύματα που είχε στείλει στην οικογένεια της, την χτύπησαν και την πούλησαν σε άλλη ίδιας δραστηριότητας οργάνωση.

Η Νκγουιέν είναι μία από τους χιλιάδες ανθρώπους στην Ασία που πέφτουν θύματα αυτών των συμμοριών  που κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια. 

Άνθρωποι πηδούν από τα παράθυρα

Τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων με προσόντα και γνώση στην τεχνολογία, προσελκύονται στην Καμπότζη μέσω διαφημίσεων στα social media που τούς υπόσχονται υψηλής αμοιβής δουλειές σε καζίνο και ξενοδοχεία. Όταν φτάνουν στη χώρα εξαναγκάζονται να ζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους – φρούρια για να εξαπατούν αγνώστους πουλώντας έρωτα ή παρουσιάζοντας «ευκαιρίες» επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

 

Πηγή: abc

Άνθρωποι που έχουν καταφέρει να διαφύγουν τους τελευταίους μήνες κάνουν λόγο για ομηρεία σε πολύ σκληρές συνθήκες. Ο απεσταλμένος της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην Καμπότζη, Βίτιτ Μούταρμπχονρ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν την κόλαση ζωντανοί και κάποιες φορές οδηγούνται στον θάνατο.

Είναι τέτοια η ψυχική πίεση που υφίστανται στα δαιδαλώδη κτιριακά συγκροτήματα που είναι περιτριγυρισμένα από ψηλούς τοίχους με αγκαθωτά συρματοπλέγματα, που υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πήδηξαν έξω από παράθυρο για να γλυτώσουν, όπως προκύπτει από σχετικά ρεπορτάζ σε τοπικά μέσα αλλά και διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς όπως το Al Jazeera και ProPublica.

 

 

Κάποιοι άλλοι καταλήγουν από την κακομεταχείριση. Στην Ταΐλάνδη αυτήν τη φορά, άφησε την τελευταία του πνοή ο  23χρονος Ζεν Φενγκ τον οποία τα κυκλώματα είχαν δελεάσει εκεί με το πρόσχημα μιας ανύπαρκτης «φιλενάδας» στη Μπανγκόκ. Πήγε να την δει και τελικά βρέθηκε όμηρος και δούλευε για το κύκλωμα. Τον πούλησαν στη Μιανμάρ όπου νοσηλεύτηκε για ένα μήνα στην εντατική νοσοκομείο με φλεγμονή σε καρδιά και πνεύμονες. Όταν οι γονείς του κατάφεραν να τον εντοπίσουν τον βρήκαν νεκρό και τώρα κάνουν έκκληση ώστε να μην έχουν και άλλοι νεαροί άνθρωποι την ίδια τύχη με αυτόν. 

Δεν είναι όλοι όσοι συμμετέχουν σε διαδικτυακές απάτες θύματα δικτύων εμπορίας ανθρώπων αλλά οι σχετικές δημοσιογραφικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα δίκτυα διαδικτυακής εγκληματικότητας έχουν εγκλωβίσει στον «ιστό» τους ανυποψίαστους εργαζομένους από Ταΐβάν, Ινδονησία, Βιετνάμ, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Μιανμάρ. Επίσης, προκύπτει ότι πίσω από αυτές τις «φάμπρικες» βρίσκονται κινεζικά συνδικάτα εγκλήματος ενώ στο στόχαστρο των απατών τους βρίσκονται άνθρωποι στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

«Αυτή η ιδέα του συνδυασμού δύο εγκλημάτων, δηλαδή της διαδικτυακής απάτης και της εμπορίας ανθρώπων, είναι ένα πολύ νέο φαινόμενο», σχολιάζει στο ProPublica ο Ματ Φρίντμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Μεκόνγκ Κλαμπ, μιας ΜΚΟ με έδρα το Χονγκ Κονγκ που καταπολεμά τη σύγχρονη σκλαβιά.

«Σφαγή γουρουνιών» 

Αυτά τα θύματα μετατρέπονται υπό πίεση σε θύτες. Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική που επιστρατεύουν υπό καθοδήγηση είναι το λεγόμενο pig butchering (σφαγή γουρουνιών), όρος που παραπέμπει στην πάχυνση των γουρουνιών πριν τη σφαγή τους. Η προσέγγιση γίνεται αρχικά με τρόπο που κερδίζει την εμπιστοσύνη του θύματος, όπως γίνεται και στις απάτες τύπου Ponzi, προσφέροντας άμεσα κέρδη, ενώ η αποτελεσματικότητα της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σχέση που χτίζει ο απατεώνας με το θύμα μέσω των social media αλλά και στην ευκολία με την οποία γίνεται πια ηλεκτρονικά η κίνηση χρημάτων.

Τα θύματα είναι πολλά και χάνουν πολλά χρήματα. Ωστόσο, είτε από φόβο είτε από ντροπή, λίγοι είναι αυτοί που καταγγέλλουν την απάτη που έχουν υποστεί. Αυτός είναι ένας λόγος που υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα και τελικά το φαινόμενο ίσως να έχει υποτιμηθεί. Σύμφωνα με το Global Anti-Scam Organization, μία ΜΚΟ που ιδρύθηκε πέρυσι για να καταπολεμηθεί αυτή η νέα μορφή απάτης, τουλάχιστον 1.838 άνθρωποι σε 46 χώρες έχουν χάσει κατά μέσο όρο περίπου 169.000 δολάρια από τον Ιούνιο του 2021.

Πολλά από τα θύματα, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν ακόμα και επιτυχημένα στελέχη της Σίλικον Βάλεΐ, όπως επισημαίνει στο σχετικό του ρεπορτάζ το ProPublica, εξακολουθούν να δηλώνουν εντυπωσιασμένα από την αποτελεσματικότητα των πρακτικών που επιστρατεύουν.

«Πακέτα» ψεύτικων προφίλ 

Και αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται τυχαία. Κάποιες από τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις καταρτίζουν μάλιστα και εκπαιδευτικό υλικό που έχει άρτιες σε επίπεδο ψυχολογίας τεχνικές προσέγγισης αγνώστων. Από τα πρώτα πράγματα που κάνουν όσοι πέφτουν στα δίχτυα των συμμοριών εμπορίας ανθρώπων είναι να δημιουργήσουν μια ελκυστική διαδικτυακή περσόνα που δεν είναι ανάγκη να είναι ίδια με το φύλο τους.

 

Πηγή: ProPublica

Η οργάνωση αγοράζει βίντεο και φωτογραφίες από εταιρείες που παράγουν σχετικό υλικό γι’ αυτούς τους σκοπούς και το πωλούν έναντι ελάχιστων χρημάτων. Μια από αυτές είναι η YouTaoTu ενώ κάποια σάιτ πωλούν απροκάλυπτα πακέτα pig butchering που κάποιες φορές μπορεί να είναι και φωτογραφίες από γνωστούς influencers του Instagram.

Αυτό το υλικό στη συνέχεια ο υπάλληλος πρέπει να το συνδυάζει με αναρτήσεις που δείχνουν πλούσιο και πολυτελή τρόπο ζωής αλλά και ενδιαφέρον στις επενδύσεις. Επίσης, τους συμβουλεύουν να δείχνουν ότι έχουν σεβασμό στον θεσμό της οικογένειας γιατί αυτό αυξάνει την αξιοπιστία τους. Και αν δεν πράξουν τα δέοντα, αν δε φέρουν τους στόχους που τους ζητούνται, τότε τιμωρούνται σκληρά ή πωλούνται σε κάποιον άλλον. 

Οι κυβερνήσεις της Κίνας, της Ινδονησίας, του Πακιστάν, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις τους τελευταίους μήνες σχετικά τους κινδύνους που ενέχουν οι προσφορές υψηλού μισθού που προέρχονται από την Καμπότζη. Οι αρχές στην Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ έχουν φτάσει στο σημείο να τοποθετούν εργαζομένους στα αεροδρόμια για να ανακρίνουν τους ανθρώπους που μεταναστεύουν για εργασία και να τους προειδοποιούν για απάτες απασχόλησης στο εξωτερικό.

Ωστόσο, παρόλο που οι κυβερνήσεις εκδίδουν προειδοποιήσεις για την Καμπότζη, νέες αντίστοιχες επιχειρήσεις ξεπηδούν σε μέρη όπως η Μιανμάρ, όπου οι βίαιες συνέπειες ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος δημιούργησαν νέο πεδίο δόξας για τα συνδικάτα του εγκλήματος.