Τ. Ερντογάν: Ναυπηγούμε αεροπλανοφόρο - Πιθανή νέα αγορά S-400

Τ. Ερντογάν: Ναυπηγούμε αεροπλανοφόρο - Πιθανή νέα αγορά S-400

Την ενίσχυση του τουρκικού στόλου με υποβρύχια και φρεγάτες από το 2022, αλλά και ενός ελαφρού αεροπλανοφόρου από το 2021, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του δεν έκρυψε τα μεγαλεπήβολα σχέδια του για την κατασκευή  αεροπλανοφόρων λέγοντας πως «ήρθε η ώρα η Τουρκία να ανέλθει στην ανώτερη κατηγορία της αμυντικής βιομηχανίας και να αρχίσει να κατασκευάζει ακόμα και αεροπλανοφόρα».

Παράλληλα, σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται με τη Ρωσία για νέα αγορά S-400 την ώρα που δέχεται νέο πλήγμα η τουρκική οικονομία από την υποβάθμιση του οίκου Fitch.

Μιλώντας σε εκδήλωση στα ναυπηγεία στην Τούζλα, ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriet υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα η Τουρκία να ανέλθει στην ανώτερη κατηγορία της αμυντικής βιομηχανίας και να αρχίσει να κατασκευάζει ακόμα και αεροπλανοφόρα» σημειώνοντας ότι «οι περιφερειακές συγκρούσεις που γίνονται στα πέριξ των τουρκικών συνόρων αναγκάζουν τη χώρα να προβεί στην παραγωγή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων μόνο με εγχώριες πηγές».

«Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, πλέον ως χώρα ηγέτης που δεν ακολουθεί άλλους, αλλά ακολουθείται από άλλες χώρες», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι ικανή να προχωρήσει με τις εθνικές της επιδιώξεις, σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα της αμυντικής της βιομηχανίας που έχουν ενδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε αέρα, στεριά και θάλασσα».

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ότι η Τουρκία κοιτά το μέλλον με αυτοπεποίθηση «κάτι που δεν είναι δυνατόν για χώρες που δεν είναι δυνατές και ανεξάρτητες στον τομέα της άμυνας». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο ο απόλυτος στόχος της χώρας του ήταν φτάσει σε ένα επίπεδο παραγωγής που πλέον δεν θα εξαρτάται από ξένες πηγές για να προσθέσει ότι «είναι μια από τις 10 χώρες στον κόσμο που μπορούν να κατασκευάσουν τα δικά τους πολεμικά πλοία».

«Σήμερα μπορούμε να ασκήσουμε επιρροή με την πολιτική μας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στην Αφρική λόγω του επιπέδου που έχουμε φτάσει πολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά», υποστήριξε.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τα σχέδια για ναυπήγηση αμφίβιων επιθετικών σκαφών πολλαπλών ρόλων καθώς και την προμήθεια ενός ελαφριού αεροπλανοφόρου, που σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2021 και επισήμανε ότι «θα μπορούσαμε να ναυπηγήσουμε και δεύτερο και τρίτο αεροπλανοφόρο, σωστά; Τα χρειαζόμαστε για να δρουν αποτρεπτικά στη θάλασσα» για να συμπληρώσει ότι «δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Hurriet το πρώτο από τα έξι νέα υποβρύχια θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο το 2022, οπότε και αναμένεται η σταδιακή παραλαβή τους σε έξι χρόνια, ενώ το 2023, θα παραλάβει μια φρεγάτα.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων interfax, ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε ότι  η Ρωσία είναι πιθανό να υπογράψει ένα συμβόλαιο για να παραδώσει τον ερχόμενο χρόνο νέα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας για την εισαγωγή και την εξαγωγή αμυντικών συστημάτων Rosoboronexport, Αλεξάντερ Μιχέεφ δήλωσε στην ρωσική στρατιωτική έκθεση Army-2020 ότι «το συμβόλαιο υπογράφηκε και πλέον συζητάμε το οικονομικό μοντέλο της συμφωνίας» 

Όπως αναφέρει το Reuters, η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού «αόρατου» μαχητικού αεριωθουμένου F-35. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.