Σύνοδος Ράμσταϊν: Ώρα αποφάσεων για την Ουκρανία – Τι περιμένει ο Ζελένσκι
AP
AP

Σύνοδος Ράμσταϊν: Ώρα αποφάσεων για την Ουκρανία – Τι περιμένει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει «ισχυρές αποφάσεις» από τους Υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών που συναντώνται την Παρασκευή για να συζητήσουν την ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις με σύγχρονα άρματα μάχης.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης, στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Δανία ανακοίνωσαν την παροχή νέου εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον θα αποδεσμεύσει νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων, στην οποία θα περιλαμβάνονται 59 τεθωρακισμένα Bradley τα οποία θα προστεθούν στα 50 ελαφρά τεθωρακισμένα αυτού του είδους τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα δώσει στην Ουκρανία, και 90 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Stryker, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επίσης στον ουκρανικό 53 τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAP) και 350 οχήματα M998, πιο γνωστά ως Humvee.

Το νέο πακέτο αυξάνει στα 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια την αξία της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Όμως σε αυτό το νέο πακέτο δεν περιλαμβάνονται βαρέα άρματα μάχης, όπως τα Abrams, τα οποία, όπως λένε οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να δοθούν στο Κίεβο για λόγους συντήρησης και εκπαίδευσης.

Από την πλευρά της η Βρετανία έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία επιπλέον 600 πυραύλους Brimstone, η Δανία 19 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar γαλλικής κατασκευής και η Σουηδία συστήματα πυροβολικού Archer.

Τα συστήματα αυτά έχουν μικρότερο βεληνεκές κατά πολλές δεκάδες χιλιόμετρα από αυτό που ζητούν οι Ουκρανοί.

Το Λονδίνο έχει επίσης δεσμευθεί να στείλει 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2, ενώ η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής. Ο συνολικός αριθμός αυτών των αρμάτων μάχης είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ζητεί η Ουκρανία.

Η συνάντηση στην αεροπορική βάση του Ραμστάιν στη Γερμανία είναι η τελευταία σε μια σειρά διασκέψεων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου θα συζητηθούν μελλοντικές προμήθειες όπλων, ιδιαίτερα των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 που χρησιμοποιούνται από στρατούς σε όλη την Ευρώπη.

Το Βερολίνο έχει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση για αποστολή αρμάτων και η κυβέρνηση Σολτς φαίνεται απρόθυμη μέχρι στιγμής να πει το «ναι». Η Γερμανία δέχεται ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις από πολλούς Ευρωπαίους γείτονές της ώστε να δώσει την έγκρισή της για την παροχή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους είχε επισημάνει χθες ότι η απάντηση «θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες ή αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί».

«Πράγματι, τώρα περιμένουμε μια απόφαση από μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η οποία θα ενεργοποιήσει τις προετοιμασμένες ενέργειες συνεργασίας σχετικά με τα τανκς», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του το βράδυ της Πέμπτης.

«Ετοιμαζόμαστε για τη συνάντηση του Ραμστάιν αύριο (σ.σ. σήμερα). Αναμένουμε ισχυρές αποφάσεις. Αναμένουμε ένα ισχυρό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

«Τρέμουν μπροστά στον Πούτιν»

«Ενάντια στα χιλιάδες άρματα μάχης της Ρωσίας (…) το θάρρος του στρατού μας και η στήριξη του ουκρανικού λαού δεν αρκούν», είχε υπογραμμίσει χθες ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδενσης στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Λίγο αργότερα ένας από τους συμβούλους του, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ζήτησε από τους Δυτικούς να πάψουν να «τρέμουν μπροστά στον Πούτιν» και να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βαρέα, σύγχρονα άρματα μάχης δυτικής κατασκευής θα δώσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο Κίεβο στις επικείμενες μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αρχές σημειώνουν ότι έχουν επίσης ανάγκη συστήματα εκτόξευσης πυραύλων βεληνεκούς που να ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα ώστε να μπορέσουν να πλήξουν τη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα, και κυρίως αποθήκες πυρομαχικών.

Όμως οι Δυτικοί φοβούνται ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κιέβου, η Ουκρανία θα προκαλέσει κλιμάκωση της σύρραξης χρησιμοποιώντας τα όπλα αυτά για να πλήξει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος και αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του προειδοποίησε χθες ξεκάθαρα: η παράδοση στο Κίεβο όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς «θα σημάνει ότι η σύγκρουση περνά σε νέο επίπεδο».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και Guardian

Διαβάστε ακόμα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: 11 χώρες δεσμεύονται για μια «άνευ προηγουμένου» στρατιωτική στήριξη