Συνεδριάζουν σήμερα οι υφυπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης τη διαχείριση των νέων δεδομένων στις αμερικανικές απειλές για δασμούς 30%, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.
Χαρακτηριστικό του αιφνιδιασμού της ΕΕ από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις» και έκανε λόγο για «λύπη και απογοήτευση» που προκάλεσε η επιστολή Τραμπ, «λαμβάνοντας υπόψη το προχωρημένο στάδιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεών μας», όπως τόνισε.
Η ΕΕ δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη, αλλά ακριβώς το αντίθετο, καθώς την περασμένη Παρασκευή, μόλις λίγες ώρες από την επιστολή, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν κοντά σε συμφωνία. Αυτό επανέλαβε σήμερα ο αρμόδιο Επίτροπος λέγοντας πως «η αίσθηση από την πλευρά μας ήταν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία».
Αίσθηση επείγοντος και διαπραγματεύσεις
«Η λύση μέσω διαπργματεύσεων είναι πολύ καλύτερη από την ένταση που μπορεί να έχουμε», δήλωσε ο κ. Σέφτσοβιτς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς, μια ιδέα για δασμολογικό συντελεστή 30% είναι ουσιαστικά απαγορευτική για το αμοιβαίο εμπόριο».
«Η τρέχουσα αβεβαιότητα, που προκαλείται από τους αδικαιολόγητους δασμούς, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον και, ως εκ τούτου, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν είναι απαραίτητο, καλά μελετημένων, αναλογικών αντιμέτρων για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη διατλαντική μας σχέση», δήλωσε.
Για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα τη νέα προθεσμία της 1ης Αυγούστου, ο επίτροπος τόνισε ότι «παραμένουμε πεπεισμένοι πως η διατλαντική μας σχέση αξίζει μια λύση με διαπραγμάτευση». Όπως έκανε γνωστό, θα έχει συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους του μέσα στην ημέρα. «Σκοπεύω να μιλήσω ξανά με τους Αμερικανούς ομολόγους μου αργότερα σήμερα, καθώς δεν μπορώ να φανταστώ να αποχωρώ χωρίς πραγματική προσπάθεια», είπε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ΕΕ για τους εμπορικούς δασμούς.
«Επιδεικνύουμε τεράστια υπομονή και δημιουργικότητα για να βρούμε λύσεις», ανέφερε και έκανε λόγο για σημαντικές αλλαγές στις εμπορικές συναλλαγές και σοβαρές αρνητικές συνέπειες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αν παραμείνουν οι δασμοί στο 30% .
Οι σημερινές αποφάσεις
Στο σημερινό Συμβούλιο, οι υπουργοί θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα και θα επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς, τις διαπραγματεύσεις και την ισχυρή ενότητα που απαιτείται πίσω από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, τα μέτρα εξισορρόπησης, τη δέσμευση με ομοϊδεάτες εταίρους και τη διαφοροποίηση του εμπορίου.
Ο ίδιος εστίασε στην εμπορική συνεργασία με την Ινδονησία, που ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας. «Η Ινδονησία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου με ΑΕΠ 1,2 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ασία και μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά με πάνω από 280 εκατομμύρια ανθρώπους. Και σε αυτή την περίπτωση, η συμφωνία μας θα αλλάξει τα δεδομένα, ανεβάζοντας τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΕΕ-Ινδονησίας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο».
«Μιλούσαμε πάντα με τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους μας, ιδίως με εκείνους της G7. Νομίζω ότι τώρα αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει αυτή η νέα αίσθηση του επείγοντος, διότι πρώτα απ' όλα αυτό είναι προ των πυλών. Έτσι μιλάμε πολύ μεταξύ μας», τόνισε.