8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Θετική η Μέι σε παράταση του Brexit-Αρνητικοί αρκετοί βουλευτές της

Θετική η Μέι σε παράταση του Brexit-Αρνητικοί αρκετοί βουλευτές της

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι ανοικτή στην ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου «για λίγους μήνες» για δώσει χρόνο για περισσότερες εμπορικές διαπραγματεύσεις, δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγώντας ότι η κα Μέι δήλωσε ότι «είναι έτοιμη να εξετάσει» μία μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο με την ελπίδα της άρσης του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσαν ότι η παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς να έχει λόγο επ'' αυτών δεν έχει αποκλεισθεί.

Ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η παράταση θα κοστίσει στην Βρετανία περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια στερλίνες σε πληρωμές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να παραμείνει στο μπλοκ της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης για έναν ακόμη χρόνο. «Είναι ακριβώς ένα από τα πράγματα που πρέπει να διευκρινισθούν και να αντιμετωπισθούν, εάν θεωρήσουμε, και η ΕΕ θεωρήσει, ότι είναι η σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε.

Ο Λίντινγκτον τόνισε ότι οποιαδήποτε παράταση θα διαρκέσει «λίγους μήνες».

Νωρίτερα, από ευρωπαϊκές πηγές έγινε γνωστό ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι ανοικτή στην ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου «για λίγους μήνες» για να δώσει χρόνο για περισσότερες εμπορικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η κα. Μέι δήλωσε ότι «είναι έτοιμη να εξετάσει» μία μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο με την ελπίδα της άρσης του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας.

Μία τέτοια κίνηση θα δώσει στο Λονδίνο χρόνο για την επίλυση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων, αναμένεται όμως να προκαλέσει την οργή της πτέρυγας των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit στις τάξεις των Τόρις. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν έρθει από τον Κέν Κλαρκ και τον Ντόμινικ Γκρίβ οι οποίοι έκαναν λόγο για «νόθευση του δημοψηφίσματος». H βουλευτής Ναντίν Ντόρις έκανε λόγο για «καθυστέρηση από πλευράς Μέι» και ο Τζον Ρέντγουντ μίλησε για «βουλευτές των Τόρις που δεν θα συμφωνήσουν σε αυτή την παράταση».«Χάνει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων όλων των αποχρώσεων. Άνθρωποι που την έχουν υποστηρίξει σε όλη την διαδικασία βρίσκονται κοντά στην απελπισία λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση», δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις Νικ Μπόουλς, επικριτής της Μέι , ο οποίος κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος υποστήριξε την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα θέλει την παραμονή στην ενιαία αγορά σε προσωρινή βάση.

«Ανοιχτή η Γαλλία»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο η Γαλλία να στηρίξει την προσφορά του διαπραγματευτή της ΕΕ για παράταση ενός έτους στη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έως το τελευταίο λεπτό για να πετύχουμε μια συμφωνία με τη Βρετανία. Η κόκκινή μας γραμμή είναι μια συμφωνία που θα αποδυναμώνει την ενιαία αγορά και την Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Λεμέρ.