Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το διπλωματικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε Ρωσία και δυτικές δυνάμεις για το ουκρανικό ζήτημα, χωρίς να διαφαίνονται σημάδια υποχώρησης ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ενδεικτικές για το κλίμα που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «προς το παρόν δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου», ενώ το θέμα θα απασχολήσει σε σημερινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Για «υποδαύλιση της έντασης για να μην γίνει ο Nord Stream 2» κατηγόρησε τις ΗΠΑ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποσπάσει από τη Ρωσία της ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Την ίδια στιγμή, νέες προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στην Ουκρανία διότι θα ήταν μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», απηύθυνε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ενώ όπως έγινε γνωστό, θα έχουν απόψε τηλεφωνική επικοινωνία για το Ουκρανικό Μπάιντεν - Σολτς, ενώ νωρίτερα υπήρξε επικοινωνία Μακρόν - Τζινπίνγκ για την ουκρανική κρίση με τους δυο συνομιλητές να τονίζουν την «αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διευθέτησης της κρίσης μέσω του διαλόγου».
Μόσχα: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τη Ρωσία την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου
«Η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης, η οποία κάθισε σαν το κόκκαλο στον λαιμό της Ουάσιγκτον που θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά και μάλιστα μια τέτοια αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής στο διάστημα όλων αυτών των ετών», δήλωσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «ο Nord Stream 2, είναι ένα έργο που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ, μετά να σταματήσουν την κατασκευή του, μετά να επινοήσουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τώρα προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο, εφευρίσκοντας κάποια νέα ρωσική ‘απειλή’ προκειμένου να επιβάλουν με αυτό το πρόσχημα περισσότερες κυρώσεις και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να τρομάξουν τους Ευρωπαίους με την προοπτική να μην προμηθεύονται από εμάς ενεργειακούς πόρους», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Η Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων και για την Ευρώπη και για τις χώρες άλλων περιοχών. «Επί δεκαετίες προμηθεύαμε, προμηθεύουμε και θα προμηθεύουμε ενεργειακούς πόρους και θα το κάνουμε με αμοιβαία επωφελείς όρους», είπε χαρακτηριστικά.
Στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ η ρωσική απειλή κατά της Ουκρανίας
H συνεχιζόμενη ρωσική απειλή κατά της Ουκρανίας και η άμυνα και αποτροπή είναι το βασικό θέμα που συζητείται στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, να αναφέρει ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης μέσα και γύρω από την Ουκρανία και τη μείωση του κινδύνου, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις βασικές αρχές του και στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει τον δικό του δρόμο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών Άμυνας βρίσκεται η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας με την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων, σε μακροπρόθεσμη βάση. Όπως ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, η Γαλλία έχει προσφερθεί να ηγηθεί νέας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.
«Έχουμε αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία στο ανατολικό τμήμα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και έχουμε ενισχύσει τις ομάδες μάχης μας στην περιοχή της Βαλτικής», είπε ο Γ.Γ., σημειώνοντας ότι επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται μαζί με άλλους Συμμάχους στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της πρώτη ενότητας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ, «η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Επανέλαβε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, ούτε σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, ούτε το ρωσικό εξοπλισμό γύρω από την Ουκρανία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία. Είπε, επίσης, ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είναι άνευ προηγουμένου, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό τίμημα» για τη Μόσχα.
Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι υπάρχουν σημάδια ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί. «Το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο» με τη Μόσχα, είπε. «Δεν είναι πολύ αργά για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της σύγκρουσης και να επιλέξει το δρόμο της ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει γραπτές προτάσεις στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά, οι οποίες αφορούν κυρίως τη διαφάνεια, τον έλεγχο εξοπλισμών και τη μείωση κινδύνου. «Δεν έχουμε ακόμα λάβει την απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Μόσχας», πρόσθεσε.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του», δηλαδή στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του και να υπερασπίζεται τους Συμμάχους του. Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της άμυνάς του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με την ανάπτυξη επιπλέον ομάδων μάχης, σε μακροπρόθεσμη βάση. Τόνισε, ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν «απειλή», για τη Ρωσία αλλά πρόκειται για «δυνάμεις άμυνας».
Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «νέα κανονικότητα» (new normal), υπό την έννοια ότι η απειλή της Ρωσίας είναι πλέον σταθερή και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του.
Μπλίνκεν: «Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
Την αντίδραση της αμερικανικής διπλωματίας προκάλεσε το χθεσινό ψήφισμα των Ρώσων βουλευτών υπέρ μιας έκκλησης στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε η Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, που αντιπαρατίθενται, με την υποστήριξή της, με τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία από το 2014.
«Μια θέσπιση αυτού του ψηφίσματος θα υπονόμευε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως θα έθετε επίσης «περαιτέρω εν αμφιβόλω τη δηλωμένη δέσμευση της Ρωσίας να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διπλωματία προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης πως η κίνηση αυτή θα «επέβαλε μια ταχεία και σθεναρή απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πλήρη συντονισμό με τους Συμμάχους και εταίρους μας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώνουν έτσι τη φωνή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση που «καταδίκασε σθεναρά» χθες την έκκληση της Δούμας, δια στόματος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Και, όπως και οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως η έγκριση από το Κρεμλίνο αυτού του ψηφίσματος «θα αποτελούσε μια καθολική απόρριψη από τη ρωσική κυβέρνηση των δεσμεύσεών της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφτηκαν το 2014 με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας και προβλέπουν εν καιρώ την επιστροφή των περιοχών αυτών υπό τον έλεγχο του Κιέβου.