Στη Γουατεμάλα η σύνοδος για το μεταναστευτικό - Θα παραστεί ο Μπλίνκεν
Shutterstock
Shutterstock

Στη Γουατεμάλα η σύνοδος για το μεταναστευτικό - Θα παραστεί ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα συμμετάσχει στην περιφερειακή σύνοδο για τη μετανάστευση η οποία θα διεξαχθεί στη Γουατεμάλα στις 7 Μαΐου, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 20 και πλέον χώρες. Η σύνοδος αρχικά προβλεπόταν να οργανωθεί τον Απρίλιο, είχε αναγγελθεί τον Φεβρουάριο, έπειτα από συνάντηση στην Ουάσιγκτον αντιπροσωπειών ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Γουατεμάλας.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα Τόμπιν Μπράντλι ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Γουατεμάλας και προσωπικά τον πρόεδρο Μπερνάρντο Αρέβαλο και ανήγγειλε στον Τύπο τη συμμετοχή του κ. Μπλίνκεν.

Η μετανάστευση συγκαταλέγεται στα κεντρικά ζητήματα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, στις οποίες ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του προσάπτει πως παραμελεί το ζήτημα εν μέσω «εισβολής» μεταναστών, κατ’ αυτόν.

Το πόσο έχει κλιμακωθεί η ένταση για το ζήτημα εν μέσω εκλογικής χρονιάς φάνηκε στην αρχή του έτους, όταν απορρίφθηκε σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό, καρπός πολύμηνων διαπραγματεύσεων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, από την αντιπολίτευση στο Κογκρέσο, κατ’ απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους πως σαμποτάρουν εσκεμμένα κάθε προσπάθεια συμβιβασμού για το ζήτημα, ερίζει πως ο πρώην πρόεδρος δεν έχει σκοπό να αφήσει το παραμικρό περιθώριο για να καταγάγει πολιτική νίκη ο διάδοχος και αντίπαλός του ενόψει της επαναληπτικής αναμέτρησής τους.

Από τον Ιανουάριο του 2023, στα σύνορα ΗΠΑ/Μεξικού έχουν συλληφθεί πάνω από 2,7 εκατ. παράτυποι μετανάστες, ανάμεσά τους πάνω από 800.000 Μεξικανοί και πάνω από 285.000 Γουατεμαλτέκοι, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.