Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα οποιασδήποτε προσπάθειας από τη Ρωσία ή τους αντιπροσώπους της για διχοτόμηση κυρίαρχου γεωργιανού εδάφους, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, μετά την απόρριψη της Γεωργίας των σχεδίων της αποσχισθείσας περιοχής που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. της Νότιας Οσετίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.
Η Γεωργία δήλωσε την Πέμπτη ότι τα σχέδια της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αποσχισθείσας περιφέρειας της Νότιας Οσετίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία ήταν απαράδεκτα, ενώ το Κρεμλίνο τόνισε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη.
Η Μόσχα αναγνώρισε τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ως ανεξάρτητες μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008. Τοποθέτησε χιλιάδες στρατεύματα και στις δύο περιοχές και τους παρείχε εκτεταμένη οικονομική υποστήριξη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ντέιβιντ Ζαλκαλιάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass δήλωσε: «Φυσικά η συζήτηση για διεξαγωγή οποιουδήποτε είδους δημοψηφίσματος (στη Νότια Οσετία) είναι απαράδεκτη... όταν αυτό το έδαφος στη Γεωργία είναι κατεχόμενο».
Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Γεωργιανού Ονείρου, Μπέκα Νταβιτουλιάνι, είπε ότι τα σχέδια της Νότιας Οσετίας ισοδυναμούσαν με πρόκληση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορούσε να εκφράσει γνώμη για τα σχέδια της Νότιας Οσετίας. «Δεν έχει γίνει καμία νομική ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια σχετικά με αυτό», είπε. «Αλλά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε την έκφραση της γνώμης του λαού της Νότιας Οσετίας με σεβασμό».
Η άλλη αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, η Αμπχαζία στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Νότιας Οσετίας, αλλά δεν συμμερίζεται τον στόχο της να ενταχθεί στη Ρωσία.
«Η Ρωσία είναι ο στρατηγικός μας εταίρος, ένα αγαπητό και στενό κράτος, αλλά εμείς στη δημοκρατία (της Αμπχαζίας) δεν έχουμε καμία πρόθεση να ενταχθούμε στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε στο Interfax ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βάλερι Κβάρτσια.
Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει τη διπλωματική αναγνώριση ως μέσο για να διατηρήσει ένοπλη παρουσία σε αποσχισμένες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που θεωρεί ως μέρος της σφαίρας επιρροής της.
Στην Ουκρανία, η μακροχρόνια υποστήριξη της Ρωσίας στους ένοπλους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ της έδωσε μια πλατφόρμα για να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα αποκαλεί τη στρατιωτική της δράση στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση».