Σολτς: Ας μην έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο που θέλει να παίξει η Κίνα στον πόλεμο
AP/ Michael Sohn
AP/ Michael Sohn

Σολτς: Ας μην έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο που θέλει να παίξει η Κίνα στον πόλεμο

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς κάλεσε σήμερα να μην υπάρχουν «αυταπάτες» αναφορικά με την Κίνα, η οποία πρόσφατα επιχειρεί να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για την Κίνα, μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει θέση εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ZDF.

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, αναφερόμενη δημόσια για ένα σχέδιο -προς το παρόν ακόμα ασαφές- με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Το Πεκίνο υποσχέθηκε να δώσει στην δημοσιότητα το σχέδιό του αυτή την εβδομάδα, κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε παράδοση κινεζικών όπλων στη Ρωσία στο πλαίσιο αυτού του πολέμου.

«Έκανα σαφές στην τελευταία συνάντησή μου με Κινέζους αξιωματούχους ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αυτήν την εβδομάδα την Κίνα ότι εξετάζει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Παραμονή της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε επίσης ότι «αυτή η ρωσική εισβολή δεν πρόκειται και δεν πρέπει να πετύχει».

Η αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία «δεν έχει προς το παρόν νόημα»

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην οποία κλήθηκε να απαντήσει στις αυξανόμενες εκκλήσεις προς τις δυτικές δυνάμεις να το πράξουν, δήλωσε ότι το ερώτημα αν πρέπει να εξοπλιστεί η Ουκρανία με πολεμικά αεροσκάφη «δεν έχει προς το παρόν νόημα».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ZDF, ο Σολτς, ο οποίος νωρίτερα αντιμετώπισε επικρίσεις για αντιληπτή κωλυσιεργία όσον αφορά την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε ότι οι δυσκολίες άλλων χωρών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Ουκρανίας δικαιώνουν την απόφασή του να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γερμανία συμφώνησε να στείλει, και να επιτρέψει σε άλλες χώρες να στείλουν, βαριά άρματα μάχης για να βοηθήσει την Ουκρανία να αναλάβει την επίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά της.

«Ίσως αυτό να είναι μια ένδειξη του γιατί είναι τόσο σημαντικό να συντονιστούμε μεταξύ μας, με τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, και να προετοιμάσουμε προσεκτικά αυτές τις αποφάσεις ώστε να λειτουργήσουν».

Επιπρόσθετα είπε ότι η Δύση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά δεν θα είναι «έξυπνο» για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έλαβε για να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Διαβάστε ακόμα:

Η πυρηνική απειλή του Πούτιν και ο παράγοντας Κίνα

Κινέζος πρέσβης στα Ην. Έθνη: Η αποστολή όπλων δεν θα φέρει την ειρήνη

Ζελένσκι: Θα θέλαμε να συναντηθούμε με την Κίνα